Piperul negru – beneficii
Cu o aromă desăvârşită, piperul este foarte sănătos, deoarece ajută la digerarea mâncărurilor bogate în proteine. Cunoscut ca un antibiotic şi un antiparazitar intestinal, piperul reduce fermentaţia în stomac. Pentru a potenţa efectul său dezinfectant îl puteţi asocia cu ghimbirul, coriandrul şi curcuma. Efectul pe care piperul îl poate avea asupra sănătăţii organismului este cu adevărat remarcabil.
În medicina tradiţională, piperul negru e folosit de aproximativ 5.000 de ani, fiind recomandat împotriva unor probleme ca: tusea, răceala şi gâtul inflamat.
Nutriţioniştii spun că boabele lui pot fi folosite pentru tratarea indigestiei şi afecţiunilor cardiace. În plus, el este eficient inclusiv împotriva insomniei şi chiar a durerilor de dinţi.
Piperina este compusul care îi dă acestui condiment gustul deosebit. Păstrarea lui se face în cele mai bune condiţii atunci când piperul este ţinut într-un loc rece, uscat şi ferit de razele directe ale soarelui. De asemenea, gustul cel mai bun este obţinut atunci când piperul e măcinat direct deasupra hranei consumate.
Condimentul conţine multe alte substanţe cu acţiune benefică asupra organismului uman. Piperina accelerează arderea caloriilor în corp, având proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare. În plus, ea măreşte absorbţia vitaminelor B şi a seleniului în corp. Unele pastile făcute din plante conţin în mod special piperina, astfel încât substanţele din ele să fie absorbite mai bine.
Cu toate acestea, o asemenea substanţă are şi capacitatea de a irita anumite organe, în cazul consumului excesiv.