Home  /  Boli   /  Pietre la rinichi – simptome şi factori de risc

Pietre la rinichi – simptome şi factori de risc

Rinichii au funcţia de a filtra substanţele nocive din sânge şi, astfel, aceştia produc urina. Cateodată, sărurile şi mineralele din urina se lipesc, iar astfel se formează pietrele. Acestea variază în dimensiune, de la marimea unui cristal de zahar pot ajunge la cea a unei mingi de ping pong, însă sunt greu de observat până în momentul în care cauzează un blocaj.

Simptome

Durere puternică în spate, pe o parte sau în partea inferioară a abdomenului, sânge în urină, frecvenţă crescută a urinării, ameţeli, vărsături din cauza durerii şi dificultăţi în găsirea unei poziţii confortabile care să nu provoace durere.

În cazul unei infecţii, pacientul poate să prezinte ca simptome febra şi frisoane, durere în momentul urinării, modificari în culoarea urinei.

Este recomandat sa consultaţi medicul specialista dacă simţiţi dureri mari în spate sau în partea inferioară a abdomenului şi dacă aveţi dureri la urinare sau dacă identificaţi sânge în urină.

Factori de risc

Principala cauză a apariţiei pietrelor la rinichi o reprezintă lipsa unui consum suficient de lichide. În acest caz, este recomandat să beţi o cantitate suficientă de lichide.

De asemenea, o dietă bogată în proteine, sodiu creşte riscul de a face pietre la rinichi. Este important să controlaţi nivelul de lichide, sodiu, proteine animale, calciu, oxalat.

O altă recomandare se referă la reducerea consumului de proteină animală (carne, oua, peşte), de alimente bogate în oxalate (spanac, alune).

Supraponderalitatea şi obezitatea pot cauza rezistenţa la insulină şi pot cauza creşterea nivelului de calciu din urina, fapt care determină un risc crescut de pietre la rinichi.

Persoanele predispuse sunt femeile care se află în perioada postmenopauză sau care au avut ovarele extirpate, dar şi bărbaţii cu vârstă între 30-50 de ani au un risc mare de a face pietre la rinichi.

Call Now Button