Home  /  Boli   /  Oscilaţiile de temperatură te afectează? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Oscilaţiile de temperatură te afectează? Iată ce se întâmplă în corpul tău

Zicala ce descrie perfect oscilatiile de temperatura din aceasta perioada pare a fi „una calda, alta rece”. Astfel de variatii meteorologice constituie un adevarat pericol pentru imunitate, punandu-si amprenta asupra sanatatii tale.

Este important sa stii ca, in general, un corp sanatos poate suporta fara dificultati chiar si diferentele mai mari de temperatura, insa unii oameni se confrunta cu anumite vulnerabilitati fizice sau afectiuni cronice.

Toti acesti factori externi – precipitatiile, umiditatea, presiunea atmosferica si implicit variatiile de temperatura – ajung sa influenteze in mod negativ un numar mare de persoane, declansand dureri de cap, migrene, ameteli, tulburari de echilibru, stari de slabiciune si apatie.

Problemele respiratorii sunt un factor de risc

„Un lucru esential pe care pacientii trebuie sa-l retina este ca aceste oscilatii de temperatura nu ii imbolnavesc in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba pot declansa si agrava anumite afectiuni, in special cele de natura respiratorie.

Astfel de schimbari exterioare produc un dezechilibru in interiorul organismului si implicit al imunitatii, favorizand astfel aparitia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. Cei care se confrunta cu bronsite astmatiforme sau cu astm bronsic ar trebui sa evite iesirile atunci cand afara este ceata sau aer rece si umed, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, batranii si pacientii cu probleme respiratorii cronice”, explica medicul imunolog Dr. Tania Bejan.

Oscilatiile de temperatura determina oscilatii ale tensiunii arteriale in cazul pacientilor cardiaci

Persoanele hipertensive se pot confrunta cu oscilatii mai dese ale tensiunii arteriale, dar si ale pulsului, ceea ce implicit va duce la agravarea tahicardiei.

In cazurile in care vremea se raceste brusc, acest lucru poate duce la cresterea indicelui tensiunii, in special dimineata, dar si la marirea frecventei crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angina pectorala si infarct miocardic.

Mai mult decat atat, aceste persoane sunt expuse si aparitiei unui atac de cord, iar fumatorii trebuie sa acorde in aceasta perioada o atentie sporita, deoarece si ei sunt supusi unui factor de risc.

Vremea, un pericol pentru persoanele depresive

Vremea instabila poate aduce la randul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stari emotionale oscilante, iar in incercarea de a se adapta acestor noi conditii, se pot confrunta cu stari de indispozitie si depresie.

In plus, aceste persoane pot intampina probleme de concentrare si pot sa sufere de insomnii, intrucat in aceste perioade organismul lor va trece printr-o adevarata provocare in a-si mentine ritmul de odihna, capacitatea de concentrare si pacientii se pot simti chiar slabiti, ametiti sau irascibili.

Pacientii cu alergii trebuie sa fie atenti cand vremea este instabila

„Din cauza acestor oscilatii bruste, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere: isi pierde ritmul de odihna, creste starea de oboseala si se confrunta cu scaderea imunitatii. Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor si la cresterea sensibilitatii in fata atacurilor bacteriilor si virusurilor. Astfel, in aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronsita infectioasa si sinuzita”, explica medicul imunolog Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma.

Sursa: http://www.feminis.ro/

Call Now Button