Oboseala cronică – un sindrom care afectează tot mai multe persoane
Una dintre cele mai grave tulburări de tip neurologic este sindromul oboselii cronice. Persoanele care au această afecţiune prezintă un tip de oboseală dus la extrem precum şi alte simptome care nu se îmbunătăţesc prin repaus la pat şi care se pot înrăutăţi după activitate fizică sau mentală.
De cele mai multe ori aceşti pacienţi funcţionează la un nivel scăzut de activitate în comparaţie cu perioada dinainte de apariţia bolii. În afară de oboseală severă, alte simptome includ dureri musculare, tulburări de memorie sau de concentrare mentală, insomnie, stare generală de rău și post-efortul durează mai mult de 24 de ore. În unele cazuri, sindromul oboselii cronice poate persista ani.
Cauzele apariției oboselii cronice
Este foarte posibil ca afecțiunea să fie declanșată de mai mulți factori, iar unii dintre aceștia ar putea fi: infecțiile, disfuncțiile sistemului imunitar, tensiunea arterială mică anormală care poate duce la leșin, deficiența nutrițională, stresul care activează axa unde hipotalamus, glanda pituitară și glandele suprarenale.
Simptomele specifice
Persoanele cu această afecțiune experimenteaza o oboseală atât de puternică încât nivelul lor de activitate și rezistență se află într-un declin dramatic. Cu toate acestea, oboseala nu este singurul simptom, iar pentru unii pacienți nu este simptomul care îi deranjează cel mai mult. Oboseala bolii este însoțită de cel puțin 4 din cele 8 simptome caracteristice cu durata de cel puțin 6 luni. Aceste simptome includ:
– Stare generală de rău post-efort de durată mai mult de 24 ore
– Somn prost
– Înrăutățirea semnificativă a memoriei pe termen scurt sau a concentrării
– Dureri musculare
– Dureri la nivelul articulațiilor, fără umflare sau roșeață
– Dureri de cap
– Imflamarea ganglionilor limfatici de la gât și subraț
– Durere în gât, care este frecventă sau recurentă
Diagnosticare
Deoarece nu există nici un test de sânge, de scanare a creierului sau un alt test de laborator pentru a diagnostica sindromul oboselii cronice, acesta este un diagnostic care se poate face numai după eliminarea altor boli posibile. Un medic va avea în primul rând o istorie detaliată a pacientului și apoi va efectua un examen amănunțit de sănătate fizică și mentală. Apoi, o serie de teste de laborator vor fi ordonate pentru a ajuta la identificarea sau exclude alte cauze posibile ale simptomelor. În cazul în care un pacient a avut oboseală severă timp de 6 luni sau mai mult, dar nu are cel puțin 4 din cele 8 simptome (și, prin urmare, nu îndeplinește criteriile pentru un diagnostic de sindromul oboselii cronice), medicul poate pune un diagnostic de oboseală idiopatică (oboseală, cu o cauză necunoscuta).
Tratament
Gestionarea sindromului oboselii cronice poate fi la fel de complex ca și boala în sine. Nu există nici un tratament, nici medicamente care să fie dezvoltate special pentru această boală, iar simptomele pot varia foarte mult în timp. Astfel, persoanele cu sindromul oboselii acute ar trebui să monitorizeze îndeaproape sănătatea lor și să informeze medicul de orice modificare. În același timp, medicul ar trebui să monitorizeze cu regularitate condiția pacientului și să schimbe strategiile de tratament, după caz. Pacienții pot avea parte de rezultate bune atunci când beneficiază de colaborarea unei echipe de medici și a altor practicieni de ingrijire a sănătății, care ar putea include specialiști de reabilitare, profesioniștii din domeniul sănătății mintale și terapeuți. Împreună pot crea un tratament individualizat care să răspundă cel mai bine nevoilor pacientului cu sindromul oboselii cronice.