Obezitatea afectează papilele gustative
După cum bine ştiţi obezitatea poate crea probleme grave de sănătate, fiind responsabilă pentru declanşarea unor boli grave precum: diabet, boli cardiace, hipertensiune arterială, cancer de colon, probleme hormonale, etc.
Ceea ce nu se prea cunoaste este legat de faptul că obezitatea poate reduce simţul gustativ, însă acest efect este reversibil atunci când persoana pierde din greutate.
În urma unui studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit factorii ce se află la baza acestui fenomen. O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Papilele gustative au o durată de viaţă de aproximativ 10 zile. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezităţii, autorii studiului au hrănit şoarecii fie cu o dietă normală, una ce conţinea 14% grăsime sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime.
La şfârşitul a opt săptămâni, şoarecii hrăniţi cu dieta ce conţinea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, şoarecii obezi aveau cu 25% mai puţine papile gustative.
Pocedeul ce stă la baza modificarii papilelor gustative este cel de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi. Însă specialiştii au observat că nivelul de apoptoză a crescut în cazul şoarecilor obezi, în timp ce producerea unor papile gustative noi a scăzut. Însă şoarecii ce nu puteau deveni obezi din punct de vedere genetic nu au prezentat aceleaşi simptome, chiar dacă au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi.
Experţii susţin că obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamaţie cu grad redus, de asemenea stratul adipost produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa. Aceştia au descoperit că, în cazul dietelor bogate în grăsimi, există un nivel ridicat de celule TNF-alfa în jurul papilelor gustative.