Home  /  Boli   /  Oamenii de ştiinţă afirmă că stresul poate duce la infertilitate

Oamenii de ştiinţă afirmă că stresul poate duce la infertilitate

Dacă este să ne raportăm la societatea în care trăim astăzi cu siguranţă este greu să nu găsim o persoană mai mult sau mai puţin stresată. Job-ul, grijile, neajunsurile şi toţi ceilalţi factori care contribuie la amplificarea problemelor sunt duşmanii principali ai sănătăţii.

Din păcate, studiile arată că stresul zilnic, chiar şi de nivel moderat,  poate fi asociat cu infertilitatea feminină. Această descoperire ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate drept infertile fără nicio cauză evidentă. Încercările nereuşite de a avea un copil duc la amplificarea stresului, care agravează problema.

Oamenii de ştiinţă, au explorat rolul stresului în infertilitatea feminină cu ajutorul a 373 de cupluri, colectând mostre de salivă de la femei şi măsurând nivelul unei enzime numite alfa-amilază, care indică nivelul de stres. Cercetătorii au împărţit eşantionul de femei în trei grupuri, în funcţie de nivelul alfa-amilazei detectat în salivă.

Aproximativ 13% dintre cuplurile participante la studiu nu au reuşit să conceapă un copil, dupa un an de zile de încercări. De două ori mai multe femei ce făceau parte din treimea cu cel mai înalt nivel al enzimei  se aflau printre cele din grupul infertil, comparativ cu femeile din treimea cu cel mai scăzut nivel al alfa-amilazei.

Studiul arată că există o legătură între nivelul de stres şi infertilitate, insă, nu dezvăluie mecanismul din spatele acestei corelaţii şi nu arată dacă nu cumva şi stresul bărbaţilor joacă un rol.

Specialiştii cred că ar putea fi vorba fie de un efect direct al stresului asupra organismului, fie de faptul că oamenii stresaţi au tendinţa de a-şi reduce activitatea sexuală.

Cuplurile afectate de o infertilitate căreia medicii nu i-au găsit o explicaţie ar putea lua în considerare contribuţia stresului la problema lor şi ar putea întreprinde măsuri de reducere a acestuia.

Specialiştii afirmă că, activităţi precum Yoga, meditaţie sau exerciţii fizice regulate au ca efect reducerea nivelului de stres şi este important ca persoanele în cauză să găsească o metodă de atenuare a stresului care să le convină.

Call Now Button