Home  /  Boli   /  O nouă terapie poate trata depresia

O nouă terapie poate trata depresia

Persoanele care suferă de depresie, mai ales de cea sezonieră, pot beneficia de un nou tip de terapie bazată pe lumină. Terapia constă în expunerea în fiecare zi la o lumină artificială albă, care o imită pe cea a soarelui, pentru a stimula producerea de hormoni ai vigilenţei şi pentru a forma melatonina.

Deşi terapia a fost rezervată doar centrelor de wellness şi cabinetelor de terapie alternativă, lămpile pentru terapie cu lumina au devenit accesibile şi pot fi achiziţionate de oricine.

După cum spuneam, terapia cu lumină este utilă pentru persoanele care suferă de depresie sezonieră, din septembrie-noiembrie si pîna în martie. Adică, între 0,4 şi 2% din populaţie. Potrivit studiilor, terapia cu lumină ar fi eficientă pentru trei din patru pacienţi. Iar acest tratament este mai eficace decît antidepresivele.

În afară de tulburarea afectivă sezonieră, luminoterapia este indicată şi pentru cei cu depresie clinică, în scop terapeutic. Pentru cei care au mai puţină energie, este preventivă, deoarece stabilizează starea de spirit.

Această lumină albă, nu conţine UV, deci nu bronzează şi nu provoacă arsuri sau cancer. Pe de altă parte, această terapie nu este recomandată persoanelor cu afecţiuni oftalmice, cum ar fi cataracta, degenerescenţa maculară asociată vârstei, glaucomul sau conjunctivita.

Pacienţii care iau medicamente fotosensibilizante, unele antibiotice sau geluri antiinflamatorii, pot avea probleme cutanate. Dacă aveţi tulburare bipolară, terapia cu lumină poate determina o schimbare a dispoziţiei, adică pacientul poate trece într-o stare de euforie.

Call Now Button