Nopţile pierdute ne pot afecta grav organismul
Distracţiile, munca până târziu în noapte, insomniile sau alte preocupări nocturne sunt aspecte care pot să cântărească extrem de mult, la un moment dat, în viaţa noastră.
O noapte pierdută duce la dereglarea metabolismului şi accelerează senzaţia de foame. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în „The American Journal of Clinical Nutrition”.
Potrivit studiilor, persoanele care nu dorm deloc au un metabolism redus cu 20% comparativ cu cel al persoanelor care-şi respectă programul de somn. Mai mult, insomniacii au o poftă de mâncare crescută faţă de cei care se odihnesc noaptea şi un nivel al glicemiei ridicat.
Lipsa somnului determină, de asemenea, creşterea secreţiei de cortizol, identificat drept hormon al stresului, fapt ce cauzează creşterea glicemiei, a tensiunii arteriale, reducerea imunităţii şi a depunerilor de ţesuturi adipoase la nivelul abdomenului.
Aşadar, trebuie sa găsim un echilibru în viaţa noastră şi să încercaă să nu pierdem prea multe nopţi, deoarece somnul este un aspect extrem de important pentru sănătatea noastră, atât fizică cât şi mentală.