Mălaiul are proprietăţi puţin cunoscute
Mălaiul este unul din cele mai folosite alimnete din ţara noastră. Acesta poate înlocui produsele de panificaţie şi poate oferi multe beneficii omului sănătos, cât şi celui care suferă de anumite boli.
Este dovedit faptul că în boabele de porumb se găsesc substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, foarte importante pentru sănătatea organismului, deoarece se absorb în intestin cu mare uşurinţă.
Odată ajunşi în sânge, se transformă în hidroxiacizi care vor purifica sângele de unele substanţe toxice. Potrivit experţilor în nutriţie, efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, diminuând riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice.
În cazul popoarelor unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de zece ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună.
Edocrinologii apreciază că dacă veţi consuma în fiecare zi mămăligă, se va diminua cu circa 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. Pe de altă parte, experţii spun că mămăliga reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Mălaiul poate diminua colesterolul din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.
De asemenea, gastrita hiperacidă şi ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine. Experţii spun despre mălai că acesta are un efect de reducere a acidităţii, şi o acţiune uşor calmantă, sedativă.
Cercetările de biochimie alimentară au arătat că mămăliga consumată frecvent ameliorează boli ca reumatismul, diabetul, menstruaţiile dificile cu sângerări abundente, anexita şi metroanexita, litiaza renală, hepatita.