Home  /  Boli   /  Litiaza biliară – afecţiunea care apare la vârste din ce în ce mai fragede

Litiaza biliară – afecţiunea care apare la vârste din ce în ce mai fragede

Litiaza biliară este definită de prezenţa calculilor („pietrelor“) la nivelul veziculei biliare şi/sau a căilor biliare.  Vezica biliară, sau „fierea”- cum este numită popular – este un sac de mici dimensiuni, poziţionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretată de ficat. Bila ajută la digestia grăsimilor şi este eliminată din vezica biliară în intestinul subţire, prin intermediul unor canale, căi biliare.

Până nu demult această afecţiune era întâlnită după vârsta de 40 de ani. Acum însă lucrurile sunt destul de îngrijorătoare, deoarece tot mai mulţi copii suferă de această maladie, mulţi dintre ei ca urmare a problemelor de metabolism determinate de alimentaţia nesănătoasă.

Spre exemplu, în Marea Britanie, numărul copiilor care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea vezecii biliare s-a triplat între anii 1997 şi 2012, spun specialiştii.

În general, aceste „pietre” se formează în condiţiile existenţei unui nivel ridicat de colesterol în bilă. Ele se acumulează în vezica biliară, unde se colectează bila (fierea) produsă de ficat. Uneori, pot rămâne acolo ani de zile fără a provoca necazuri, însă in unele cazuri pot produce dureri mari şi iflamaţia vezicii biliare, necesitând tratament medical, uneori chiar îndepărtarea chirugicală a vezicii biliare.

De obicei, durerile încep în partea de sus a abdomenului, în dreapta, şi pot iradia în umăr. Alte simptome sunt greaţa şi vărsăturile, iar dacă pietrele astupă canalul prin care bila se varsă în intestin, atunci bila se absoarbe în sânge, ducând la apariţia icterului – colorarea în galben a pielii.

Din păcate, în special datorită obezităţii, au fost înregistrate tot mai multe cazuri de copii care suferă de astfel de probleme. Practic, conform studiilor, copiii obezi au un risc de până la opt ori mai mare de a suferi de litiază biliară.

Litiaza biliară mai poate fi favorizată de alţi factori, putând să apară chiar la copii cu greutate normală. Spre exemplu, unele infecţii, precum gripa, pot duce la inflamarea pereţilor vezicii biliare şi la îngroşarea bilei, ceea ce poate determina formarea calculilor biliari.