Home  /  Boli   /  Legătura dintre căsniciile fericite şi operaţiile pe cord

Legătura dintre căsniciile fericite şi operaţiile pe cord

Oamenii de ştiinţă au demonstrat în urma unui studiu că persoanele aflate într-o căsnicie şi care au fost supuse unei operaţii complicate de bypass coronarian, aveau de trei ori mai multe şanse să fie în viaţă la cincisprezece ani după operaţie, în comparaţie cu persoanele necăsătorite care au fost supuse acestei intervenţii chirurgicale.

Femeile căsătorite beneficiază de creşterea speranţei de viaţă după o astfel de operaţie, doar dacă se simt fericite alături de soţul lor, în timp ce bărbaţii beneficiază de aproximativ acelaşi efect indiferent că relaţia de cuplu este una bună sau mai puţin bună. Practic, femeile care aveau parte de o căsătorie fericită aveau o rată a supravieţuirii după o operaţie de bypass coronarian de patru ori mai mare, faţă de cele dezamagite de căsnicia lor.

Oamenii de ştiinţă susţin că până la urmă este cât se poate de logic ca o relaţie de succes să ajute partenerii să fie mai sănătoşi. Oamenii nu sunt construiţi pentru a trăi singuri, iar atunci când mariajul funcţionează foarte bine şi starea de sănătate se îmbunătăţeşte.  Specialiştii au descoperit că satisfacţia maritală are un efect la fel de puternic asupra sănătăţii precum factori ca fumatul, obezitatea sau presiunea arterială ridicată.

Studiul a fost efectuat asupra a 225 de persoane care au fost supuse unei operaţii de bypass coronarian. Persoanele căsătorite au fost rugate să evalueze satisfacţia maritală la un an după operaţie. Studiul a compensat pentru factori precum vârsta, sexul, educaţia, starea de depresie, fumatul şi alţi factori despre care se ştie că afectează speranţa de viaţă în cazul bolilor de inimă.

La cinci ani după operaţie, 83% dintre femeile care s-au declarat fericite cu situaţia lor maritală se aflau încă în viaţă, în comparaţie cu 28% dintre femeile care erau nemulţumite de căsnicia în care se aflau şi 27% dintre femeile necăsătorite.

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, aceştia au avut acelaşi procent de supravieţuire, 83%, care a fost înregistrat în rândul celor cu o relaţie maritală bună. Şi bărbaţii căsătoriţi care nu erau fericiţi au avut o rată mare de supravieţuire la cinci ani după operaţie, 60% dintre ei fiind încă în viaţă, în comparaţie cu rata de supravieţuire a celor necăsătoriţi, de doar 36%.

În urma acestui studiu este destul de calar ce importanţă deosebită au căsniciile, şi mai ales cele fericite, pentru sănătatea organismului. Practic, nemulţumirile, grijile şi toate gândurile negative, contribuie foarte mult la degradarea fizică a pacienţilor, mai ales în cazul femeilor.