Home  /  Boli   /  Infecţia cu HPV – principala cauză a cancerului de col uterin

Infecţia cu HPV – principala cauză a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin poate avea mai multe cauze, însă principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV. În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu sau doi ani.

Din păcate ţara noastră este încă pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta se datorează lipsei unui program naţional amplu de controale ginecologice periodice obligatorii şi a lipsei acute de informare.

Tulpinile cancerigene ale virusului HPV

Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile.  Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunţit sau la o colposcopie.

Potrivit Istitutului Naţional de Cancer, cercetări recente au arătat că în orice moment, în lume, 43 % dintre femei prezintă infecţii cu HPV, iar mai mult de jumătate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel puţin o dată în viaţă. Exista peste 40 de tulpini HPV, insa doar două sunt generatoare de cancer.

Infecţiile cu HPV pot să dispară după câtiva ani, dar la fel de probabil pot să şi persiste. Este important ca pacientele să ştie că orice infecţie cu HPV trebuie tratată, pentru că altfel există riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin. Astfel nu trebuie să evităm să mergem la medicul specialist măcar o dată pe an, dacă nu la jumătate de an cum este recomandat.

Call Now Button