Home  /  Boli   /  Încălzirea globală readuce la viaţă bacterii extrem de periculoase

Încălzirea globală readuce la viaţă bacterii extrem de periculoase

Din păcate, încălzirea globală este o problemă extrem de serioasă, iar dacă poluarea nu este combătută cât mai repede, iar emisiile nocive rămân la același nivel sau cresc și mai mult, viitorul imediat al omenirii este pus sub amenințare. Organizația Mondială a Sănătății a emis încă de anul trecut cel mai pesimist raport de până acum: până în 2030 schimbările climatice vor duce la moartea a cel puțin 250.000 de oameni pe an, din cauza poluării.

Pe lângă toate acestea, conform oamenilor de ştiinţă, topirea accelerată a permafrostului siberian scoate la iveală bacterii şi virusuri periculoşi, despre care se credea că au fost eradicaţi de multă vreme.

Ţinutul siberian este acoperit cu un strat de sol şi roci, care, în condiţii normale, nu ar trebui să se dezgheaţe niciodată. Cum însă ultimii ani au fost declaraţi cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice, situaţia s-a schimbat dramatic. Astfel, în unele regiuni din Siberia s-au înregistrat în unele veri temperaturi de 35 de grade Celsius, cu 25 de grade mai mult decât ar fi normal.

Datorită acestui fenomen, permafrostul siberian se topeşte într-un ritm rapid, care-i pune în alertă pe oamenii de ştiinţă. Nu doar pentru că acest lucru este un indicator al schimbărilor climatice care afectează planeta, ci şi pentru că topirea stratului de roci îngheţate scoate la iveală o serie de microorganisme ce pot dezlănţui boli extrem de periculoase, cum ar fi Antraxul.

Bacteria a făcut deja o victimă într-o regiune izolată a Siberiei. Alte cel puţin 20 de persoane din peninsula Yamal au fost diagnosticate cu această boală, care a afectat şi unele specii de animale.

De asemenea, peste două mii de reni din regiunea respectivă au murit din cauza infecţiei. Motivul îl reprezintă topirea unui strat de sol îngheţat, lucru ce a făcut ca bacteria să ajungă in pamant si apoi într-o sursă de apă din zonă.