Home  /  Alimentaţie   /  Importanţa probioticelor pentru sănătatea digestiei

Importanţa probioticelor pentru sănătatea digestiei

Există o legatură stransă între probiotice şi sănătatea noastră. Gastroenterologii susţin că tratamentul cu probiotice poate fi foarte util în multe din bolile tractului digestiv.

Probioticele sunt bacterii vii care trăiesc în sistemul digestiv uman şi joacă un rol foarte important în buna funcţionare a organismului, astfel specialiştii au început să considere flora digestivă ca un organ separat corpului nostru.

Mai pe înţelesul tuturor, probioticele reprezintă bacteriile bune care trăiesc în colon şi previn instalarea infecţiilor. Acestea produc vitamina K şi acid folic, participând şi la metabolizarea anumitor substanţe. Studiile pe animale au aratat că în lipsa florei digestive tot organismul ar fi dat peste cap.

La o persoană sănătoasă, dialogul între probiotice, mucoasa intestinului şi sistemul imunitar al intestinului, menţine un echilibru în ceea ce priveşte sănătatea digestiei. Se întamplă uneori ca această conversaţie să o ia pe căi greşite, de exemplu se schimbă numărul bacteriilor, sau cele din colon se mută în intestin. O alternativă terapeutică o reprezintă îmbunătăţirea funcţiilor florei intestinale cu ajutorul porobioticelor.

Digestia precară este vinovată pentru declanşarea ulcerului şi al gastritei

Tratamentul cu antibiotice poate crea dezechilibre ale florei intestinale. Aceste medicamente iţi pot salva viaţa dacă suferi o infecţie cu bacterii, însă ele nu ştiu să deosebească între bacteriile rele, patogene, şi cele bune care fac parte din flora intestinală normală. În astfel de cazuri se instalează colita pseudomembranoasa, adică infecţia cu bacteria Clostridium difficile. Este unul din efectele secundare cele mai frecvente ale tratamentului cu antibiotice.

Dezechilibru bacterian la nivel digestiv se poate traduce şi printr-o infecţie cu Helicobacter Pylori, frecventă în Romania, care provoacă ulcer, gastrită sau chiar cancer. Bolile inflamatorii ale intestinului – de exemplu boala Crohn –toxiinfecţiile alimentare, bolile de ficat şi sindromul colonului iritabil sunt alte urmări posibile atunci când e distrus echilibrul bacterian intestinal.

Aici intră în scenă alimentele sau suplimentele cu conţinut de probiotice, acestea fiind ingrediente alimentare bacteriene vii, care influenţează microflora şi oferă beneficii în privinţa sănătăţii.

Produsele probiotice conţin bacterii vii

Specialiştii ne atrag atenţia că nu toate produsele care se laudă cu conţinutul de probiotice sunt cu adevarat sănătoase, mai ales că vânzarea lor nu este reglementată la fel de strict ca cea  medicamentelor.

În primul rând, bacteriile conţinute trebuie să fie vii şi să rămână aşa atata timp cat produsul se gaseşte la raft, fie în supermarket, fie în farmacie. În al doilea rând, aceste bacterii trebuie să fie capabile să acţioneze asupra florei digestive. Degeaba sunt vii în produsul consumat dacă vor fi distruse de acidul din stomac sau dacă numarul lor nu e suficient încât să-şi facă efectul.