Home  /  Boli   /  Importanţa exerciţiilor fizice pentru cei cu artrită reumatoidală

Importanţa exerciţiilor fizice pentru cei cu artrită reumatoidală

Artrita reumatoidală afectează în special articulaţiile mici ale mâinilor şi picioarelor şi pe cele mari ale membrelor şi bazinului, fiind o afecţiune inflamatorie cronică a ţesutului conjunctiv. Artrita incipientă raspunde foarte bine la tratamentul medicamentos, având o evoluţie lentă. Această boală poate să capete însa şi forme severe care pot determina impotenţa funcţională sau mai rău imobilizarea pacientului. în fazele de remisiune ale bolii este indicată recuperarea prin exerciţii fizice moderate care pot ameliora simtomele.

Este demonstrat faptul că practicarea regulată a exerciţiilor fizice ne prelungeşte viaţa şi ne întăresc sănătatea, lucru valabil şi în rândul persoanelor cu artrită reumatoidă. Exerciţiile fizice sunt o necesitate pentru persoanele care suferă de această problemă, deoarece le poate ameliora durerea articulară întărindu-le sistemul osos.

Exerciţiile fizice tonifică musculatura şi creşte forţa musculară, îmbunătăţeşte abilităţile funcţionale şi condiţia fizică generală. De asemenea mişcarea întăreşte respectul de sine, înlătură depresia şi aduce beneficii pe termen lung în rândul pacienţilor cu artrită reumatoidă.

Iată câteva tipuri de exerciţii fizice indicate în artrita reumatoidală

Pacienţii cu artrită reumatoidă nu trebuie să uite că au nevoie de consimţământul şi recomandarea medicului specialist, pentru efectuarea anumitor exerciţii fizice. Acestea trebuie efectuate regulat şi trebuie să fie intrerupte, în cazul în care apare agravarea stării generale.

Strechingul reprezintă o multitudine de exerciţii fizice uşoare, cu un grad de dificultate mic şi care constau în întinderea anumitor grupe musculare pentru 10-30 de secunde. Aceste exerciţii îmbunătăţesc mobilitatea şi tonifică musculatura, constituind de obicei baza pentru efectuarea celorlalte tipuri de exerciţii fizice.

Exerciţiile pentru tonifierea musculaturii, sunt menite să întărească forţa musculară şi să îmbunătăţească mobilitatea generală.

Aerobicul  îmbunătăţeşte activitatea cardio-vasculară şi condiţia fizică generală, de asemenea, aerobicul poate ajuta la menţinerea unei greutăţi normale (obezitatea agravează simptomele articulare din artrită reumatoidă).

Pacienţii cu artrită reumatoidă pot încerca şi alte exerciţii fizice, precum înnotul, ciclismul sau exerciţiile cu bicicleta medicinală.

Bineînţeles că există anumite exerciţii fizice care trebuie evitate în cazul pacienţilor cu artrită reumatoidă (sau artrite în general), cum ar fi: alergarea pe o pistă cu pavaj tare sau exerciţiile la sala de forţă, care pot, de asemenea, agrava simptomele articulare prin accentuarea inflamaţiei locale.

Un aspect important de reţinut  este că fiecare pacient cu artrită trebuie să ştie că atunci când simptomele articulare se agravează, trebuie să se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. De asemenea, exerciţiul fizic poate fi reluat doar la indicaţia acestuia. Medicul fizioterapeut sau medicul specialist reumatolog poate ajuta pacientul cu artrită reumatoidă, şi anume, să-l ajute să pună la punct un program cu exerciţii fizice pentru o recuperare adecvată.

Call Now Button