Home  /  Nutriţie   /  Importanţa calciului în organism

Importanţa calciului în organism

Calciul este cea mai importantă sare minerală din organism. În proporţie de 99% se găseşte în dinţi şi în oase şi participă la bunul metabolism al celulelor, în special nervoase şi musculare.

De asemenea, calciul joacă un rol important în funcţiile renale, coagularea sângelui şi activitatea anumitor enzime. Un aport suficient de calciu este recomandat în toatî perioada de creştere la copii, pentru întărirea oaselor şi a dentiţiei. Este recomandat şi în prevenirea osteoporozei şi se prescrie în caz de crampe musculare.

Calciul acţionează în strânsă legătură cu fosforul. Lipsa acestuia se manifestă prin următoarele simptome: crampe musculare, probleme ale dinţilor şi gingiilor, apariţia unei osteoporoze sau a unei demineralizări osoase cu riscuri de fracturi osoase. Pe de altă parte, un aport exagerat de calciu poate duce la tulburări digestive, dureri de cap, musculare şi osoase, calculi renali şi instalarea senzaţiei de vomă.

Brânza, smântâna proaspătă, iaurt, lapte, fructe şi legume uscate, ciocolată, creveţi, midii, legume verzi (varza,pere, broccoli) şi fructe (portocale, kiwi, coacăze), reprezintă cele mai importante surse de calciu.