Home  /  Boli   /  Îmbrăţişările reduc hormonii stresului din organism

Îmbrăţişările reduc hormonii stresului din organism

Potrivit psihologilor o îmbrăţişare  reprezintă un fel de emoţie care renunţă la mecanismele de autoapărare, un altfel de limbaj despre încredere sau prietenie. Un bun venit călduros sau bucuria revederii unui prieten drag sau a unui părinte are ca formă de exprimare tot o îmbrăţişare.

Conform cercetătorilor, în primele zece secunde ale unei îmbrăţişări se reduce hormonul stresului în creier, denumit oxitocină. De asemenea, reacţiile biochimice şi fizice produse în corpul uman ca urmare a unei îmbrăţişări au ca efecte ameliorarea simptomelor de depresie, reducerea oboselii şi diminuarea presiunii sanguine.

Interesant este că întreg sistemul imunitar primeşte un imbold de luptă impotriva infecţiilor şi scade cantitatea de cortizol din sânge, acesta fiind de fapt un hormon care reglează metabolismul glucidic.

Veştile bune în ceea ce priveşte acest mod afectiv nu se opresc aici, deoarece îmbrăţişarea duce şi la reducerea riscului unor boli cardiovasculare, iar avantajele se mai referă şi la îmbunătăţirea competentelor sociale, precum şi creşterea sentimentului de încredere. Astfel experţii ne îndeamnă să ne schimbăm percepţia despre îmbrăţişări.O îmbrăţişare sinceră şi fără motive speciale, ne poate face mai sănătoşi şi mai încrezători.