Home  /  Boli   /  Iată ce spun cercetătorii despre curele îndelungate de slăbire

Iată ce spun cercetătorii despre curele îndelungate de slăbire

Oamenii de ştiinţă au descoperit că pierderea în greutate pe termen lung poate provoca apariţia unor boli precum diabet, hipertensiune şi artrită reumatoidă.

Slăbitul pe termen lung poate contribui la eliberarea în fluxul sangvin a unor compuşi poluanţi industriali, care de obicei sunt stocaţi în ţesuturile adipoase.

Poluanţii organici persistenţi sunt substanţe chimice din mediu, care se bioacumulează prin lanţuri trofice şi reprezintă un risc din cauza efectelor adverse asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător. Printre aceştia se numără pesticidele, produsele chimice industriale şi hidrocarburile aromatice policiclice.

Practic, atunci când grăsimile se descompun, în urma procesului de slăbire, aceşti compuşi ajung în fluxul sangvin, susţin cercetătorii.

De asemenea, aceştia susţin că oamenii trăiesc sub influenţa puternicei dogme că pierderea în greutate este benefică, iar creşterea în greutate este dăunătoare. Însă se omite faptul că nivelul ridicat de substanţe poluante din fluxul sangvin poate afecta sănătatea.

Experţii au studiat 1.099 de voluntari din SUA şi concentraţiile a şapte compuşi din sângele lor. Au fost luaţi în considerare şi factori precum vârsta, sexul şi rasa.

Persoanele care au pierdut cel mai mult în greutate pe parcursul a zece ani aveau cel mai înalt nivel de substanţe poluante în sânge – poluanţi organici persistenţi – comparativ cu cei care au luat în greutate sau şi-au menţinut greutatea.

Cercetătorii susţin că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili dacă aceste efecte negative sunt mai mari decât beneficiile obţinute în urma pierderii în greutate.

Call Now Button