Home  /  Boli   /  A fost descoperită o moleculă capabilă să vindece hepatita C

A fost descoperită o moleculă capabilă să vindece hepatita C

Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului. VHC este transmis atunci când sângele unei persoane infectate intră în corpul altei persoane.

Din păcate nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C, cum se întâmplă pentru hepatitele virale A și B. Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică. Atunci când infecția devine importantă se declanșează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește să lupte și să controleze virusul.

Până la şase luni de la infecția inițială, virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută”, iar la peste şase luni de la infecţia iniţială este încadrată ca fiind “cronică”. Majoritatea celor care contactează VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecție cronică.

Cum ştiinţa nu ‘’doarme’’ niciodată, cercetătorii au descoperit o moleculă capabilă să blocheze un mic fragment de ARN produs de ficat şi care este indispensabil virusului hepatitei pentru a se multiplica.

Această substanţă experimentală a fost pusă la punct de o companie farmaceutică din Danemarca. Molecula denumită SPC3649, este capabilă să inhibe un mic fragment de ARN şi astfel să anihileze virusul. Testată iniţial cu succes pe patru cimpanzei, acum a intrat în faza testelor clinice pe voluntari umani.

În lume sunt aproximativ 170 milioane de persoane, potrivit datelor Oragnizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sunt purtători ai acestui virus şi riscă să dezvolte ciroză sau cancer hepatic.

 

Call Now Button