A fost descoperit modul prin care femeile pot moşteni cancerul ovarian
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu îndelungat asupra familiilor din Statele Unite ale Americii şi au descoperit faptul că femeile ar putea moşteni cancerul ovarian prin intermediul cromozomului X transmis pe cale paternală, indiferent de alte gene sau alţi cromozomi asociaţi bolii agresive.
Practic, o genă din cromozomul X este asociată dezvoltării incipiente a cancerului ovarian, iar femeile care au moştent mutaţiile genetice BRCA 1 şi 2 de la mamă sau tată sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a cancerului ovarian sau mamar.
Experţii au colectat informaţii pe durata a 30 de ani şi au identificat faptul că peste 890 dintre bunicile care au avut cancer ovarian au transmis nepoatelor lor afecţiunea. De asemenea, aproximativ în 28,4% dintre cazuri femeile au moştenit genele de la bunicile din partea tatălui, în timp ce în doar 13.9% dintre cazuri gena a fost transmisă de la bunicile din partea mamei.
Pentru a putea analiza acest tipar, specialiştii au secvenţiat cromozomul X de la 157 de femei cu cancer ovarian. În urma analizei specialiştii au descoperit gena MACEC3. Femeile ce au moştenit această genă au fost diagnosticate, în medie, cu şase ani mai devreme decât cele ce nu au moştenit-o.