Home  /  Boli   /  Folosiţi corect aerul condiţionat pentru a nu vă îmbolnăvi

Folosiţi corect aerul condiţionat pentru a nu vă îmbolnăvi

Având în vedere că am intrat oficial in lunile de vară, iar temperaturile par sa fie tot mai mari de la an la an, nu concepem să stăm fără aer condiţionat. Însă acest mod de a ne răcori prezintă şi o serie de riscuri, unele chiar cu consecinţe destul de grave pentru sănătate.

În fiecare an medicii de specialitate ne avertizează asupra pericolelor la care ne expunem dacă folosim în mod regulat si incorect aerul condiţionat. Acesta ne poate îmbolnăvi declanşând unele afecţiuni sau agravându-le pe cele existente, cum ar fi: nevralgiile, sinuzitele cronice, durerile lombare, durerile la nivelul cefei sau contracturile musculare. Cele mai întâlnite afecţiuni cauzate de diferenţele de temperatutra sunt răcelile de vară, care în cazurile grave pot duce la complicaţii cum ar fi pneumoniile.

La aparatele de aer condiţionat cea mai mare problemă o reprezintă filtrele acestora, deoarece necurăţarea lor periodică poate duce la dezvoltarea germenilor care mai apoi se răspândesc prin încăperi, favorizând gripa, rinita alergică, conjunctivitele virale sau crizele de astm. Însă cea mai gravă problemă cauzată de folosirea necorespunzătoare a filtrelor este boala numita legioneloză, care se manifestă prin cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, febră şi tuse uscată. Dacă boala nu este tratată corespunzător se poate ajunge la pneumonie. În cazul în care pacientul mai suferă şi de o altă boala cronică trebuie să i se acorde o atenţie sporită, deoarece complicaţiile pot fi mult mai serioase.

Un alt aspect, demn de luat în seamă, este faptul că folosirea îndelungată a aerului condiţionat duce la scăderea imunităţii dar şi la creşterea în greutate. Logica în acest sens o reprezintă faptul că, organismul nu mai depune efort pentru a regla încălzirea sau răcirea corpului.

Măsuri de precauţie

Pentru a evita aceste probleme ne putem lua anumite măsuri de precauţie. În primul rând, temperatura dintre mediul exterior şi cel interior nu trebuie sa aibă o diferenta mai mare de cinci grade Celsius. Este indicat ca în orice situaţie să nu scadă temperatura sub 22 de grade Celsius, iar fluxul de aer rece să nu fie îndreptat direct către dumneavoastră. De obicei specialiştii recomandă montarea acestor aparate pe holuri sau în locurile mai ferite, tocmai pentru ca aerul să nu vă creeze neplăceri.

Call Now Button