Home  /  Boli   /  Există sau nu efecte negative atunci când ne trosnim încheieturile?

Există sau nu efecte negative atunci când ne trosnim încheieturile?

Mulţi oameni se tem că dacă işi trosnesc articulaţiile fac artrită sau că, în timp, işi vor pierde forţa, însă, în majoritatea cazurilor acest aspect nu constituie un motiv de îngrijorare.

Cel mai concludent studiu în această priviinţă este realizat de către un medic californian, care a decis să facă un experiment inedit.

Practic, medicul şi-a dedicat 60 de ani din viaţă acestei cercetări. În perioada respectivă, el şi-a trosnit încheieturile de la o singură mână pentru a putea compara ulterior eventualele efecte cu starea generală a celeilalte mâini.

În urma acestui studiu îndelungat medicul a demonstrat că nu rişti să faci artrită dacă îţi trosneşti articulaţiile o viaţă întreagă. Autorul studiului a fost premiat pentru această descoperire cu premiul Ig Nobel în anul 2009, o distincţie acordată celor mai trăsnite şi ciudate realizări ştiinţifice.

Practic,atunci când îţi trosnişti încheieturile, totul ţine de lichidul sinovial, un fluid din corp care atenuează şocurile şi lubrifiază articulaţiile. Atunci când îţi întinzi articulaţiile, în fluid este eliberat un gaz care formează mici bule. Atunci când articulaţiile se aşează la loc, acele bule se sparg şi fac zgomotul caracteristic pe care îl auzi atunci când îţi trosneşti, spre exemplu, degetele.

Specialiştii susţin că poţi să îţi trosneşti încheieturile din nou abia după circa 20 de minute atunci când gazul respectiv se acumulează din nou în lichidul sinovial.