Home  /  Boli   /  Excesul de vitamina C în sarcină poate crea probleme serioase

Excesul de vitamina C în sarcină poate crea probleme serioase

Vitamina C în sarcină este importantă, dar puţine gravide cunosc complicaţiile pe care le poate provoca daca este consumată în exces.

Vitamina C este esenţială pentru repararea ţesuturilor, vindecarea rănilor, creşterea şi repararea oaselor şi sănătatea pielii. Aceasta ajută de asemenea organismul să lupte contra infecţiilor, fiind de fapt un antioxidant.

Datorită acestor aspecte esenţiale, şi copilul necesită un aport zilnic de vitamina C în timpul dezvoltării intrauterine, fiind util corpului în producţia de colagen (o proteină structurală care se găseşte în compoziţia cartilajelor, tendoanelor, oaselor şi pielii). Nu în ultimul rând, vitamina C ajută la absorbţia fierului (esenţial în sarcina) prin transformarea acidului folic în forma sa activă, dar şi la depozitarea acestuia în organele vitale.

Puţine gravide ştiu, însă, că excesul de vitamina C poate provoca naştere prematură şi scorbut la nou-născut, astfel că este bine să urmăriţi compoziţia suplimentelor multivitaminice prenatale (indicate pentru a reduce riscul ruperii premature a membranelor), dar şi a alimentelor ambalate care pot fi fortificate cu vitamina C (sucuri şi cereale). Excesul este considerat drept cantitatea mai mare de 2000 mg zilnic, dar există persoane care la o administrare de 500 mg prezintă diconfort gastro-intestinal puternic, crampe şi diaree, iar aceasta din urma este periculoasă pentru gravide, deoarece duce la deshidratare.

Spre exemplu, 200 de ml de suc de portocale conţine aproximativ 100 de mg de vitamina C, iar o femeie însărcinată trebie să consume zilnic peste 85 de mg, dar nu mai mult de 300-400 mg, pentru a evita orice risc în sarcină.

Cea mai cunoscută sursă este reprezentata de portocale, consumate fie ca atare, fie sub formă de suc. Aflaţi că învelişul citricelor este bogat în bioflavonoide, substanţe care cresc gradul de absorbţie a vitaminei C.

Însă puteţi prelua vitamina C şi din următoarele: broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, ardei gras roşu şi verde, spanac, roşii, sparanghel, cartofi dulci, guava, kiwi, mere, papaya, capsuni, mango si pepene.

 

Call Now Button