Eşti vegetarian? Află care sunt cele mai bune surse de proteine
Proteinele reprezintă un număr mare de compuşi organici constituiţi din aminoacizi ce formează organismele vii şi sunt esenţiale pentru funcţionarea lor. Descoperite în 1838, proteinele sunt acum recunoscute ca fiind principala componentă a celulelor vii, însemnând mai mult de 50 la sută din greutatea “uscată” a animalelor.
Persoanele care nu mănâncă produse de origine animală trebuie să ştie ce alimente le poate oferi necesarul zilnic de proteine, pentru a nu crea dezechilibre în organism.
Iată sursele din care persoanele vegetale își pot lua aportul de proteine:
Mazărea – o ceașcă de mazăre este echivalentul uneia de lapte. Femeile au nevoie să consume 46 grame de proteină pe zi, iar bărbații 56. Puteți prepara o delicioasă supă cremă.
Quinoa – o ceașcă cu quinoa conține 8 gr proteine, dar și toți aminoacizii de care organismul are nevoie.
Nuci, migdale, caju și fistic – conțin 160 de calorii și 6 gr proteină la 30 de grame. Astfel, este indicat să le consumați crude.
Fasolea – indiferent ce sortiment sau culoare, fasolea e bogată în proteine, fiind foarte indicate mai ales persoanelor vegetariene.
Năutul – jumătate de ceașcă are 8 gr proteină. Este bogat și în fibre, sărac în calorii, deci este alegerea ideală.
De asemenea, brânza tofu, frunzele verzi, semințele de cânepă, care pot însoți salatele sau sucurile, semințele de chia, cele de susan, de floarea soarelui sau de mac, laptele vegetal și pudra de cacao sunt surse de proteină vegetală, bune și pentru cei care au diverse intoleranțe.