Home  /  Boli   /  Este indicat laptele vegetal copilaşilor?

Este indicat laptele vegetal copilaşilor?

Parinţii trebuie să ştie că hrănirea copilaşilor cu lapte vegetal în loc de lapte matern sau lapte adaptat la nevoile vârstei lor, pot suferi complicaţii grave cum ar fi stoparea creşterii, malnutriţie severă sau alte carenţe semnificative. Toate aceste probleme au fost menţionate de Agenţia de Securitate Sanitară din Franţa.

Laptele vegetal care este realizat în general din soia, orez sau migdale, este din ce în ce mai prezent pe rafturile magazinelor în ultima decadă de timp. Consumatorii îl aleg pentru gustul lui, pentru proprietăţi sau pur şi simplu pentru a înlocui laptele de vacă însoţit acum de nenumarate controverse.

În comunicatul emis de Agenţia de Securitate Sanitară din Franţa, parinţii sunt avertizaţi cu privire la ricurile la care işi expun copilaşii dacă îi hrănesc cu lapte vegetal. În comunicat este specificat faptul că laptele vegetal nu corespunde nevoilor de creştere şi dezvoltare ale copiilor nou născuţi.

La baza acestui comunicat stau două studii realizate între anii 2008 şi 2011, unde sau constatat 13 cazuri de complicaţii la copii ce puteau fi cauzate de consumul de lapte vegetal. În timpul spitalizării celor 13 copii, s-a remarcat că aceştia sufereau de: anemie severă, stoparea creşterii, deficienţă de calciu, deficienţă de vitamina D şi deficienţă de sodiu.

Chiar şi în condiţiile în care consumul laptelui vegetal este moderat, tot constituie un substitut al laptelui matern sau al laptelui praf adecvat şi prin urmare privează nou născutul de nutrienţii indispensabili creşterii. Până la varsta de un an, creşterea copilului este accelerată, greutatea lui crescând de aproximativ trei ori. Tot în această perioadă, creierul creşte de la 300 g la 1 kg, iar volumul său cunoaşte o creştere de 50%. Prin urmare, la acestă vârstă deficitul nutriţional determină efecte biologice ce se vor manifesta pe termen lung. Efectele sunt cu atât mai grave cu cat consumul de lapte vegetal începe mai devreme, este prelungit şi împlică o cantitate importantă.

Pentru a-şi face o idee cu privire la compoziţia acestor lichide, specialiştii au analizat 211 tipuri de lapte vegetal şi lapte non-bovin  existente în comerţ, iar rezultatele au fost urmatoarele:

  • 73% conţineau un aport caloric inferior standardelor de alimentaţie infantilă stabilite prin lege.
  • 88% conţineau mai multe sau mai puţine proteine.
  • 77% conţineau prea puţine lipide
  • 69% prezentau cantităţi inadecvate de sodiu.

Acelaşi studiu a demonstrat că mulţi parinţi dădeau lapte vegetal copiilor la recomandarea pediatrilor şi a dieteticienilor, neavând nici un dubiu că ar fi ceva greşit. Alergiile alimentare au fost deseori invocate ca motiv pentru excluderea laptelui de vacă din alimentaţie, excludere care e deseori recomandată de unii specialişti în alimentaţie.

Concluzia acestui studiu ne spune că laptele matern este de departe cel mai indicat şi mai sănătos pentru nou născut, iar dacă din diferite motive copilul nu poate fi alăptat se recomandă laptele praf, certificat de ministerul sănătăţii, realizat dupa formule sigure şi care are majoritatea nutrienţilor necesari dezvoltării corecte a fătului.