Home  /  Electrofiziologie

INVESTIGAŢII ŞI TRATAMENT DE SPECIALITATE PENTRU TULBURĂRILE DE RITM CARDIAC

Tulburările de ritm cardiac (tahicardie paroxistică supraventriculară, flutter atrial, fibrilaţie atrială, etc.) constituie o cauză frecventă de disconfort la pacienţi, indiferent de vârstă, cu impact asupra calităţii vieţii. S-au dezvoltat metode noi şi performante de diagnostic şi tratament a acestei patologii, accesibile şi în regiunea noastră, prin specialişti formaţi în centre de referinţă din străinătate.

 

EXPLORAREA ELECTROFIZIOLOGICĂ INVAZIVĂ

Explorarea electrofiziologică  reprezintă un gest diagnostic invaziv care completează electrocardiograma standard, atunci când metodele diagnostice neinvazive (de exemplu, Holter ECG) nu reuşesc să stabilească cauza precisă a unei tulburări de ritm.

Se înregistrează activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor catetere care culeg date direct din interiorul cordului, permiţând măsurători precise ale modului în care electricitatea se transmite la nivelul inimii, pentru a putea stabili cea mai bună soluţie terapeutică (de exemplu implantarea unui stimulator cardiac).

De asemenea, se pot aplica protocoale bine stabilite de stimulare a cordului, pentru a putea evidenţia predispoziţia spre o anumită tulburare de ritm, ajutând medicul în luarea unei decizii de tratament eficiente.

ABLAŢIA PRIN RADIOFRECVENŢĂ

Odată diagnosticul aritmiei stabilit cu exactitate prin explorare electrofiziologică, se poate folosi un cateter de aproximativ 2 mm grosime, cu scopul de a localiza cu precizie ţesutul cardiac care reprezintă substratul generator al aritmiilor. Ulterior, în timpul aceleiaşi proceduri, se neutralizează sau se modifică parametrii de conducere electrică a regiunii cardiace cauzatoare de tulburare de ritm.

Ablaţia prin radiofrecvenţă reprezintă o metodă eficientă, modernă şi bine standardizată, de abordare a aritmiilor.

Această procedură se efectuează prin abord femural (venă sau arteră, în funcţie de tipul tulburării de ritm), sub anestezie locală, cu control radioscopic, în sala de cardiologie intervenţională. Durata unei proceduri este de aproximativ două ore, după care pacientul trebuie să stea la orizontală câteva ore. Spitalizarea durează o zi, cu îmbunătăţirea imediată a parametrilor clinici.

CRIOABLAŢIA DE FIBRILAŢIE ATRIALĂ

Este o tehnică adresată pacienţilor cu episoade de fibrilaţie atrială paroxistică (de obicei sub 24 ore), intens simptomatici în ciuda tratamentului conservator.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă a adultului, care creşte riscul de accident vascular, de insuficienţă cardiacă, precum şi mortalitatea.

Un rol important  în iniţierea fibrilaţiei atriale paroxistice este jucat de către focarele de descărcare anormale situate la nivelul venelor pulmonare care se varsă în cavităţile stângi ale inimii (atriul stâng). Este cunoscut faptul că obţinerea deconexiunii electrice a venelor pulmonare de atriul stâng poate rezolva fibrilaţia atrială.

Crioablaţia de fibrilaţie atrială este o metodă inovativă de obţinere a izolării venoase pulmonare prin aplicarea unei temperaturi scăzute locale. Această metodă reduce durata procedurii (sub două ore), a dozei de radiaţii intraprocedurale, precum şi a complicaţiilor la nivelul cordului.

ELYTIS Hospital este printre puţinele centre din ţară în care se efectuează această procedură de tratament a fibrilaţiei atriale, beneficiind de aparatură de ultimă generaţie şi de competenţa unor specialişti formaţi la nivel internaţional.

BILANŢ SINCOPĂ: TESTUL MESEI INCLINATE (TILT TEST)

Tilt test-ul reprezintă o procedură standardizată de diagnostic al episoadelor de suspendare a stării de conştienţă de etiologie vegetativă (sincope vasovagale). Această metodă de diagnostic vine în completarea bilanţului cardiologic sau/şi neurologic, permiţând stabilirea etiologiei sincopei.

Metoda presupune aşezarea pacientului pe o masă înclinată la aproximativ 60-80 de grade, cu monitorizarea permanentă a traseului electrocardiografic şi a tensiunii arteriale de către medicul cardiolog. Uneori este necesară administrarea unui agent vasodilatator, cum ar fi nitroglicerina sublingual. Procedura durează 20-45 de minute şi este pozitivă dacă apare suspendarea stării de conştienţă. Acest test este semnificativ dacă reproduce simptomele care apar spontan. Sincopa poate să apară în contextul scăderii tensiunii arteriale, a frecvenţei cardiace sau prin asocierea ambelor mecanisme.