Home  /  Boli   /  Efectul secundar infricosător al orelor de somn irosite

Efectul secundar infricosător al orelor de somn irosite

Te zgarcesti cand vine vorba de somnul tau si dormi putine ore? Ei bine, daca ai deja un tipar anormal, iar somnul tau este inconsistent, toate aceste ore irosite pe care nu le-ai dormit la momentul potrivit pot dauna creierului tau, potrivit unei cercetari noi.

Este cat se poate de real: lipsa somnului poate duce la leziuni cerebrale, potrivit unei noi cercetari publicate marti in „Journal of Neuroscience”.

Multi oameni presupun ca, daca trag un pui de somn ocazional sau daca dorm mai mult in weekend-uri, aceste actiuni ii pot ajuta sa recupereze orele pierdute de somn; dar aceasta strategie nu va repara raul pe care l-ai facut deja creierului tau, spune neurologul Sigrid Veasey de la Universitatea din Pennsylvania.

Specialista si colegii ei au studiat soarecii de laborator care au fost supusi unui program de somn similar cu cel al muncitorilor care lucreaza in schimburi. Soarecii au dormit perioade scurte de timp, in timpul unor ore inconsistente. Cercetatorii au descoperit ca somnul – doar pentru perioade scurte de timp – a provocat daune masive ale creierului: soarecii au pierdut 25% din neuronii dintr-o sectiune a creierului lor asociata cu vigilenta si functia cognitiva.

Oamenii de stiinta cred ca atunci cand soarecii au dormit intrerupt / inconsecvent, celulele lor mai noi au creat mai multa Sirtuina 3, o proteina menita sa enegizeze si sa protejeze soarecii. Dar dupa cateva zile in care au pierdut niste ore bune de somn, la fel cum se intampla in cazul unui lucrator ce munceste in schimburi, crearea acestei proteine a scazut, iar celulele au inceput sa moara intr-un ritm mai alert.

Acesta este primul studiu care arata ca orele pierdute de somn pot duce, de fapt, la o pierdere masiva de neuroni, a explicat cercetatoarea Sigrid Veasey. Echipa de oameni de stiinta planuieste acum sa studieze creierii muncitorilor decedati pentru a vedea daca prezinta leziuni cerebrale similare cu cele intalnite la soarecii de laborator.

Sursa: womenshealthmag.com.

Call Now Button