Home  /  Boli   /  Editarea genetică asupra neuronilor este posibilă

Editarea genetică asupra neuronilor este posibilă

Evoluţia constantă şi abruptă a medicinei a adus cu sine nenumărate realizări de care se bucură o lume întreagă. Cu toate acestea ştiinţa nu vrea să se oprească aici, iar acest lucru se observă în realizarile care altadată păreau imposibil de atins.

Spre exemplu, oamenii de ştiinţă au creat o tehnică care permite editarea genetică asupra neuronilor, ceva ce înainte se credea a fi imposibil. Această nouă abordare va aduce noi oportunităţi în cercetarea neuroştiinţelor. Mulţumită cercetătorilor, acum se poate edita genomul neuronilor maturi.

Această tehnică nouă este bazată pe CRISPR Cas9, tehnologia care recent a revoluţionat genetica. Noua tehnică a fost denumită ”vSLENDR” şi permite neuronilor să folosească un mecanism de reparare numit HDR (homology directed repair) alături de AAV (adeno-associated virus), care este nontoxic.

Specialiştii au testat tehnica pe şoarecii bătrâni care sufereau de Alzheimer şi au dovedit că poate fi aplicată, chiar şi la vârste avansate cu condiţii severe precum cea mai sus menţionată, având rezultate mulţumitoare.

Practic, oamenii de ştiinţă au demonstrat că această tehnică nouă poate realiza editarea precisă a informaţiei genetice chiar şi în celulele nervoase, unde până acum o astfel de tehnică a fost imposibilă.

Pe lângă toate acestea, noua tehnică îi va ajuta pe savanţi să înţeleagă mai bine bolile neuropatologice şi să aducă un plus capacităţii de a studia şi a devolta noi tratamente sau chiar tratamente inovative împotriva condiţiilor neurologice.