Home  /  Boli   /  Dizenteria – o boală infecţioasă a intestinului gros

Dizenteria – o boală infecţioasă a intestinului gros

Dizenteria este o inflamație acută a intestinului, în special a colonului, ca urmare a infecţiei cu Shigella. Germenul, care atacă mucoasa intestinului gros, se răspândeşte prin mâncare, apă şi scaune infestate, iar muştele contribuie la răspândirea ei.

Toxinele din intestinul gros trec prin pereţii intestinului în fluxul sanguin cauzând grave tulburări circulatorii, inflamarea miocardului, meningelui, encefalului şi ale articulaţiilor. Dizenteria se manifestă după o perioadă incubaţie a germenului de la trei la şapte zile, debutând cu manifestări digestive.

Cauze

Dizenteria este cauzată de diverse specii de Shigella: cel mai periculos germen este Shigella dysenteriae producător de exotoxină care care poate cauza paralizie şi tulburări ale sistemului nervos central.

În ţara noastră infecţiile sunt de regulă cauzate de germenii Shigella sonnei şi Shigella flexneri mai puţini periculoşi şi care provocă diaree uşoară.

Simptome

Printre principalele simptome ale dizenteriei se numară: febră, ameţeală, greaţă, colaps circulator, dureri abdominale predominant în timpul scaunelor, din cauza ulceraţiilor existente pe intestinul gros, scaune dese, diareice, bogate în mucus, striate cu sânge.

Dizenteria trebuie tratată cu atenţie deoarece poate deveni cronică. Diareea şi balonarea alternează cu constipaţie. Bolnavul cronic este un purtător periculos de bacterii.

În general dizenteria are o evoluţie benignă, autolimitată, dar cu risc de portaj de germeni, uneori boala putând evolua în forme severe sau toxice (la adulţi) sau chiar letale, în cazul dizenteriei cu Shigella dysenteriae.

 

Call Now Button