Descoperirea care ar putea salva nenumărate persoane cu afecţiuni cardiovasculare
După cum bine ştiţi, afecţiunile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese la nivel mondial iar acest aspect este cât se poate de sumbru.
Situaţia îngrijorătoare de acum s-ar putea schimba în următorii ani, deoarece oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Zurich au creat un ţesut cardiovascular menit să trateze unele boli de inimă cu ajutorul protezelor care cresc şi se regenerează precum ţesutul normal, organic.
Experţii au simulat creşterea valvei cu succes pentru prima dată, într-o oaie, urmând ca pe viitor, procedura să fie folosită pe oameni, salvând astfel nenumărate vieţi.
Cel mai mare avantaj al acestei abordări este că ţesutul artificial nu creează reacţii adverse din partea sistemului imunitar şi, datorită inovaţiei recente, are beneficiile ţesutului tradiţional: creşte şi se regenerează.
Această iniţiativă face parte din proiectul finanţat de UE intitulat LifeValve, iar pentru prima dată, utilizând simulările computerizate, savanţii au putut determina cum cresc valvele realizate din culturi de celule umane într-un model de animal mare, precum oaia. În scurt timp specialiştii vor putea crea implanturi personalizate în terapii.
Rezultatele au fost publicate în jurnalul de specialitate Science Translational Medicine.
Această descoperire aduce un avantaj enorm mai ales copiilor cu defecte la naştere, deoarece valva creşte odată cu aceştia, nefiind nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale pe parcursul copilăriei şi adolescenţei până la maturizare.