Descoperire majoră privind boala Alzheimer
Alzheimer este o afecţiune neurologică gravă care determină moartea unor celule de la nivelul creierului, ceea ce duce inevitabil la pierderi de memorie şi declin cognitiv. Această boală este un tip de dementă care debutează cu simptome blânde şi evoluează treptat, fiind o afecţiune degenerativă.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, în premieră, dovezi care sugerează că proteina tau, responsabilă pentru apariţia bolii Alzheimer, se răspândeşte precum o infecţie.
Chiar dacă fenomenul nu a putut fi observat direct, descoperirea ar putea oferi informaţii importante cu privire la modul în care apare neurodegenerarea. Specialiştii susţin că proteina tau duce la formarea unor aglomerări în creierul persoanelor afectate de Alzheimer.
Experţii din cadrul Universităţii Cambridge au combinat două tehnici de imagistică cerebrală, imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională şi tomografie cu emisie de pozitroni pentru a analiza 17 pacienţi cu Alzheimer. Rezultatele au arătat că cele mai mari concentraţii ale proteinei tau se regăseau în zonele cerebrale de legătură, ceea ce sugerează că această proteină s-ar putea răspîndi asemănător unei epidemii.
Descoperirea are o importanţă majoră, deoarece, teoria ”infectării transneuronale”, propusă anterior şi testată în cazul şoarecilor, se dovedeşte a fi corectă şi în cazul oamenilor.