Depresia postnatală – cauze şi simptome
După naştere, multe femei au schimbări bruşte de dispoziţie. Într-un moment sunt cele mai fericite de pe pământ, iar în celalalt minut încep să plângă. Se pot simţi uşor deprimate, se concentrează cu dificultate, işi pierd apetitul sau descoperă că nu se pot odihni deloc, chiar dacă bebeluşul doarme.
Depresia postanatală este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Aceste probleme emoţionale ale femeii care sunt asociate cu sarcina şi naşterea au fost descrise încă din antichitate. Din păcate însă, medicii nu au reuşit nici până astăzi să stabilească precis cauzele apariţiei acestei probleme, astfel încât subiectul constituie încă sursă de nesfârşite dezbateri şi controverse.
Din câte se ştie până în prezent aceste probleme sunt cel mai des declanşate de schimbările hormonale. În timpul sarcinii, cantitatea de hormoni, estrogenul şi progesteronul, creşte considerabil. Acest nivel scade foarte mult după sarcină, revenind la un nivel comparabil cu cel dinainte de sarcină, astfel specialiştii spun că aceste variaţii puternice conduc în cele mai multe cazuri la depresii uşoare sau mai acutizate.
O altă cauză pe care specialiştii o punctează, este legată de dereglarea funcţionării tiroidei. . Acest lucru poate determina stări de indispoziţie, oboseală, agitaţie, insomnie şi anxietate. Un simplu test tiroidian poate demonstra dacă este cauza depresiei postnatale. Dacă testul este pozitiv, medicul de specialitate va poate prescrie medicatie pentru tiroidă.
Femeile care au trecut prin prin depresie postnatală în trecut, prezintă un risc mare să dezvolte această problemă şi la o sarcină sau sarcinile următoare. De asemenea riscul este crescut şi pentru femeile care au suferit de depresie fără a avea vreo legătură cu sarcina (sindrom premenstrual acut, o relaţie sau casnicie dificilă sau stresantă, lipsa de prieteni cu care să se consulte, sau alte evenimente stresante).
De reţinut este faptul că dacă vă simţiti deprimate în primele săptămâni de când sunteţi mămică, nu înseamnă că sunteţi o mamă rea, că aţi făcut ceva nepotrivit care să vă aducă în această stare.
Simptome
Depresia postnatală este o afecţiune, la fel ca diabetul sau bolile de inimă. Poate fi tratată prin terapie, organizaţii care oferă suport moral şi prin medicamentaţie cu antidepresive. Simptomele depresiei postnatale includ: o stare generală proastă, o stare de tristete, stări frecvente de plâns, nelinişte, anxietate, iritabilitate, lipsă interesului sau a plăcerii de a trăi viaţa, lipsa apetitului, lipsa energiei şi a motivaţiunii de a face anumite lucruri, dificultăţi în a dormi, incluzând probleme cu adormitul, menţinerea somnului sau dormitul mai mult decât de obicei, stări de vină, lipsă de speranţă, creştere sau scădere inexplicabilă în greutate, senzaţia că viaţa nu merită trăită, interes scăzut faţă de copil.
Este important ca mămicile ce prezintă stările depresiei postnatale pe o perioadă îndelungată de după naştere, să se prezinte la medicul specialist pentru a fi consultate şi pentru a fi ajutate (prin tratament medicamentos sau chiar psihologic) să iasă cât mai repede din aceste stări deprimante.