Depresia ne îmbolnaveşte mai repede şi mai grav
Depresia este o tulburare ce se întinde pe o perioadă mai lungă de 2 săptămâni în care o persoană se simte tristă sau arată lipsă de interes pentru orice activitate, la care se adaugă tulburări de somn, alimentaţie, de concentrare sau o percepere diferită a propriei imagini.
Cum depresia are efecte negative asupra întregului organism, s-ar putea explica de ce persoanele care suferă de depresie prezintă un risc mai mare să sufere şi de alte afecţiuni precum bolile cardiovasculare sau cancerul.
S-a ajuns la această concluzie după ce au fost examinate rezultatele a 29 de studii diferite, care au analizat diferitele moduri în care depresia afectează organismul pe un eşantion de 3961 de persoane.
Studiile au arătat în mod repetat că depresia este asociată cu creşterea nivelului parametrilor stresului oxidativ în organism.
Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru în organism care slăbeşte capacitatea acestuia de a se proteja de toxine. Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă se urmează un tratament împotriva depresiei, organismul işi revine relativ repede. În urma tratamentului, persoanele care au suferit de depresie sunt aproape imposibil de deosebit de cele sănătoase în ceea ce priveşte nivelul stresului oxidativ.