Home  /  Boli   /  Deficienţele de auz afectează capacităţile mentale

Deficienţele de auz afectează capacităţile mentale

Specialiştii au realizat un studiu prin care au descoperit că oamenii care suferă de pierderea auzului pot experimanta un declin mental mai rapid. Practic, oamenii care au probleme de auz suferă de deficiţe semnificative ale memoriei, atenţiei şi învăţării, cu trei ani înaintea celor care aud normal.

Descoperirea sugerează că pierderea auzului poate avea consecinţe serioase asupra creierului. Cu toate acestea, comparativ cu alte simţuri, auzul este des neglijat.

Pe durata studiului, specialiştii au testat auzul a aproximativ 2000 de persoane de-a lungul a şase ani. Voluntarii au fost supuşi unor evaluări care măsurau factorii precum memoria pe termen lung, atenţia şi abilitatea de a potrivi rapid anumite numere cu simboluri. Odată cu trecerea timpului, toţi participanţii s-au descurcat din ce în ce mai prost la aceste probe, însă oamenii care sufereau de pierderi de auz au înregistrat un declin cognitiv mai avansat. În medie, declinul acestora se producea cu trei ani mai repede decât în mod normal.

Deşi nu s-a stabilit încă o legătură directă între surzire şi declinul mintal, specialiştii susţin că în majoritatea cazurilor, oamenii care nu aud bine au tendinţa de a evita situaţiile sociale. În aceste situaţii intervine izolarea, unul dintre principalii factori care favorizează apariţia demenţei şi a declinului cognitiv.

De asemenea, studiul subliniază că atunci când oamenii se chinuie să interpreteze şi să decodifice cuvinte, creierele lor deviază energia atribuită altor sarcini precum celor legate de memorie. Prin urmare, este posibil ca oamenii cu deficit de auz să redirecţioneze mare parte din capacităţile creierului spre desluşirea cuvintelor, lăsând tot mai puţină energie pentru restul sarcinilor mentale.