Home  /  Alimentaţie   /  De ce este bine să gătești legumele?

De ce este bine să gătești legumele?

Regula potrivit căreia e bine ca legumele şi fructele să fie consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum roşiile şi morcovii, devin mult mai nutritive dacă sunt gătite, potrivit specialiştilor în domeniu.

De exemplu, spanacul, morcovii, sparanghelul, rosiile şi ciupercile sunt cateva dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite.

Fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism. De cele mai multe ori nutrientii din plante sunt mult mai greu de accesat de catre organism, comparativ cu cei din produsele animale.

Prepararea usoara a acestora ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv şi pot să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii considerabile organismului.

Roșiile au mai mult licopen după ce sunt gătite

Gătirea roşiilor, spre exemplu, creşte nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Specialiştii susţin totuşi că nu este recomandat consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine conținute de acestea, precum vitamina C. Fiind bogate in nutrienţi roşiile sunt foarte importante pentru sănătate, având, spre exemplu, un efect benefic în reducerea riscului de cancer de prostată la bărbaţi.

De ce este bine să gătești morcovul şi sparanghelul

Morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, iar prepararea acestora poate creşte conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice mai ales datorită proprietăţilor antioxidante. Trebuie evitată însă gătirea îndelungată. Prepararea la aburi ajută la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor.

De asemenea gătirea sparanghelului ajută la creşterea disponibilităţii spre absorbţie a nutrienţilor şi conţinutului de polifenoli ai acestei legume. Polifenolii au puternice proprietăţi antioxidante şi sunt benefice în ceea ce priveşte efectele asupra riscului de boli cardiovasculare şi cancer, spun experții în nutriție.