Home  /  Boli   /  Cum scăpăm de astenie?

Cum scăpăm de astenie?

Astenia reprezintă o slăbire generală a organismului, aceasta traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficienţe funcţionale multiple.

Astenia poate avea diverse cauze şi se poate prezenta sub diferite aspecte, afectând în mod preponderent sfera psihică, fizică, intelectuală sau sexuală. Dar rare sunt cazurile în care toate aceste forme nu interacţionează între ele. Astfel, scăderea potenţialului fizic duce la scăderea potenţialului sexual sau, o mică depresie psihică provoaca o scădere a capacităţilor intelectuale şi sexuale.

Cum putem scăpa de oboseală?

Astenia funcţională pasageră nu este legată de nici o afecţiune maladivă. Ea vă face sa spuneţi: Nu ştiu ce se întâmplă, dar sunt extenuat(ă). Această stare de oboseală este foarte răspândita în societatea noastră. Câtă lume nu se plânge în prezent de lipsa tonusului, de scăderea formei fizice, de o stare de rău care nu poate fi definită, cu toate că aceste persoane sunt supuse unor examene medicale perfect normale, însoţite de examene biologice şi radiologice care nu evidenţiază nici o anomalie serioasă? În ochii tuturor sunteţi într-o stare bună de sănătate, sau mai degrabă nu aveţi nici o disfuncţie maladivă care să justifice necesitatea unui tratament particular. Şi totusi vă simţiţi obosit şi nu vă aflaţi în starea cea mai bună. Prima soluţie care trebuie încercată este schimbarea alimentaţiei şi a stilului de viaţă. Ieşirile din cotidian sunt recomandate pentru forţarea organismului de a-şi schimba ritmul.

Dieta bogată în legume şi fructe

Primăvara şi vara putem profita de fructe şi legume proaspete pentru a ne detoxifia organismul, pentru a-l hidrata şi hrăni corespunzător dupa o iarnă lungă. Se pot consuma verdeţuri de toate felurile şi formele (stevie, spanac, urzici, leurdă, salată verde, ceapă verde, pătrunjel, mărar, lăptucă, roşii, castraveţi etc.) în salate (recomandabil, pentru că proaspete sunt pline de vitamine şi minerale), în mâncăruri sau în smoothie-uri.

Suplimente de vitamine

Pentru a-ţi revitaminiza şi mineraliza organismul trebuie să acorzi o atenţie sporită la consumarea de alimente bogate în Vitamina C, Magneziu, Fier.

Dacă schimbările pe care le aduci nu reuşesc să te revigoreze, e bine să consulţi un medic specialist pentru a detecta de ce anume are nevoie organismul tau.

Call Now Button