Home  /  Boli   /  Cum putem scăpa de insolaţie?

Cum putem scăpa de insolaţie?

Cunoscută drept una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldură, insolaţia reprezintă o situaţie de urgenţă în care viaţa persoanei afectate poate fi pusă în pericol.

Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade celsius, sau chiar peste. Persoana care suferă de insolaţie este atât de deshidratată încât pielea sa nu mai transpiră şi este uscată şi caldă la atingere.

Principalele simptome

Simptomele pot varia de la individ la individ, însă printre cele mai frecvent întâlnite se numără: migrenă, ameţeală, slăbiciune, dificultate în respiraţie, frisoane, greaţă, gură uscată, sete puternică, temperatură, halucinaţii, ritm cadiac accelerat.

Primul lucru după care iţi poţi da seama că o persoană a făcut insolaţie este acela că încetează să mai transpire. De îndată ce constaţi acest lucru, este imperativ ca persoana afectată să primească ajutor specializat înainte de a se ajunge la probleme de sănătate mult mai grave şi chiar deces.

Măsuri ce trebuie luate imediat

Mută persoana afectată într-o încăpere, departe de razele soarelui;

Indepărtează-i hainele şi stropeşte cu apă rece sau dacă exista condiţii se poate înfăşura într-un cearşaf umed;

Aplică pachete cu gheaţă sau comprese cu apă rece pe gât, abdomen şi la subsuori;

Asează persoana afectată în poziţia culcat cu picioarele uşor ridicate;

Nu sunt indicate medicamentele pentru scăderea febrei, deoarece îi va face mai mult rău;

Nu folosi alcoolul pentru frecţii pe corp şi încheieturi;

Nu este indicat să-i administrezi nici măcar apă până ce nu i se stabilizează starea.

De asemenea, repausul la pat este absolut necesar după insolaţie, iar temperatura corpului va fluctua anormal câteva săptămâni după incident.

Pentru refacere dupa o asemenea tulburare datorată caldurii excesive, trebuie să se consume mari cantităţi de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazăre şi fasole boabe.

 

Call Now Button