Cum putem recunoaşte un accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză a mortalităţii pe Glob. Studiile spun că la fiecare 40 de secunde o persoană suferă de un asemenea nefericit accident. Problema este că accidentul vascular cerebral poate apărea brusc, la orice oră din zi şi din noapte.
Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral se instalează atunci când se sparge un vas de sânge sau atunci când o arteră este blocată de un cheag de sânge. După cum menţionam şi mai sus, sunt nişte semnale care ar trebui să îţi dea de gândit.
Accidentul vascular cerebral este însoţit în general de o durere bruscă şi puternică de cap, plus incapacitatea de a mişca membrele de pe aceeaşi parte a corpului şi stări puternice de ameţeală, care îţi limitează capaciatatea de a merge drept sau de a mişca muşchii de la nivelul feţei. Mai apar simptome ca vederea înceţoşată sau furnicături la nivelul membrelor sau chiar la nivelul feţei.
Deplasarea la spital a persoanei în cauză, în cel mai scurt timp, este vitală. Cu cât se intervine mai prompt, cu un tratament rapid, şansele de supravieţuire şi recuperare ale pacientului cresc considerabil.
Factori de risc
Persoanele cele mai predispuse la accidentul vascular cerebral sunt cele care au un stil de viaţă sedentar, cele care au hipertensiune arterială sau ateroscleroză şi, bineînteles, nu pot lipsi de aici persoanele care fumează.
Colesterolul mărit este de asemenea asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral. De două ori mai predispuşi la accident vascular sunt şi persoanele diabetice, sau chiar cele cu o anemie severă.
De asemenea şi vârsta joacă un rol important în ceea ce priveşte accidentul vascular cerebral.
Femeile în vârstă de peste 35 de ani care sunt fumătoare şi iau şi anticoncepţionale, având un nivel ridicat al colesterolului, prezintă un risc dublu de accident.
Persoanele în vârstă de peste 55 de ani, de asemenea, au un risc dublu de a face accident vascular cerebral.
Şansele de recuperare dupa un accident vascular cerebral
Studiile spun ca un procent de aproximativ 10% din cei care suferă un accident vascular cerebral se recuperează complet , alţi 35% rămân cu sechele minore, 10% rămân cu sechele majore, 15% din păcate îşi pierd viaţa imediat după accidentul vascular. De asemenea, 30% dintre cei afectaţi, sunt predispuşi ca în următorii cinci ani, să mai sufere un accident vascular cerebral.