Cum afectează consumul de marijuana adolescenţii?
Există numeroase studii care afirmă că un consum de marijuana în scop recreaţional nu face rău, mai ales dacă persoanele în cauză se descurcă bine la muncă sau la şcoală, dar rezultatele altor cercetări de amploare contrazic aceste afirmaţii.
Obiceiul de a fuma în fiecare zi tigări cu marijuana, la vârsta adolescenţei, poate duce la depresie şi anxietate şi poate produce efecte nocive permanente asupra creierului, arată un studiu canadian.
Cercetătorii au observat diferenţe majore în două regiuni ale creierului, amigdala şi nucleus accumbens. Acestea sunt legate de motivaţie, controlul emoţiilor şi mecanismul dependenţei.
La tinerii care consumau doar ocazional marijuana amigdala era deformată, iar nucleus accumbens era mai mare decât în mod normal. Astfel, creierul adolescenţilor se pare că este mai sensibil la efectele nocive ale marijuanei, spun specialiştii.
Drogul afectează nivelul de serotonină şi norepinefrină, substanţe din creier care joacă un rol important în reglarea funcţiilor neurologice.
Pe termen lung, aceste influenţe produc efecte precum schimbări bruşte de dispoziţie, scăderea rezistenţei la stres, anxietate şi depresie.