Consumul de alimente marine ne poate îmbolnăvi
Poluarea afectează toate oceanele globului , dar apele de coastă sunt mai afectate decât cele din largul mărilor , deoarece acolo există , în prezent , mult mai multe surse de poluare , de la instalaţiile industriale de coastă până la transportul maritim mai intens .
De mai bine de două decenii , degradarea mediului marin capătă un aspect global , iar în unele zone , se intensifică în mod periculos. Poluarea apelor înseamnă şi infestarea vietăţilor care trăiesc în acest mediu.
Oamenii de ştiinţă îi avertizeză pe cei care obisnuiesc să consume hrană marină că ingerează mii de bucăţele minuscule de plastic anual, iar zeci de particule din acestea se încastrează în ţesuturi.
Cercetătorii cred că particulele de plastic se acumulează în corpul uman şi ar putea constitui o ameninţare pentru sănătate, pe termen lung, iar cantitatea de plastic absorbită va creşte odată cu sporirea poluării oceanelor.
Specialiştii au calculat că peste 99% din microparticulele de plastic tranzitează corpul uman, dar restul rămân în ţesuturi. Spre exemplu, scoicile se alimentează filtrând aproximativ 20 de litri de apă marină zilnic, ingerând accidental bucaţele minuscule de plastic, care mai apoi pot să ajungă în organismul uman.
În prezent se efectuează studii amănunţite pentru a se afla mai exact ce se întâmplă cu aceste particule de plastic ajunse în organismul nostru.