Consumul de alcool şi efectele sale asupra organismului
De cele mai multe ori consumarea de băuturi alcoolice nu cauzează probleme dar consumarea lor peste limită poate fi dăunătoare. Cel mai important este să ştim să delimităm până unde merg beneficiile şi unde intervin riscurile.
Alcoolul încetineşte funcţionalitatea sistemului nervos central, blocând o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterând astfel percepţiile, emoţiile, mişcarea, vederea şi auzul persoanei.
În cantităţi moderate alocoolul poate ajuta persoana să fie mai relaxată şi mai puţin anxioasă. În cantităţi mai mari alcoolul provoacă modificări majore la nivelul creierului astfel rezultând întoxicaţia. Pesoanele care au abuzat de alcool işi vor pierde concentrarea, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-şi menţine echilibrul, vor fi dezorientaţi şi confuzi. În funcţie de persoană, întoxicaţia poate face consumatorul extrem de prietenos şi vorbăreţ sau foarte agresiv şi nervos. Viteza de reacţie este diminuată dramatic, motiv pentru care este interzisă conducerea autovehiculelor după consumarea de băuturi alcoolice.
Când sunt consumate cantităţi foarte mari de alcool într-o perioadă de timp scurtă poate rezulta intoxicaţia cu alcool. Întoxicaţia cu alcool este exact ceea ce spune şi denumirea sa: corpul devine întoxicat cu o cantitate mult prea mare de alcool. Voma violentă este unul din primele semne ale întoxicării cu alcool, somnolenţa extremă, înconştienţa, dificultăţi în respiraţie, glicemie extrem de scăzută, palpitaţii şi chiar decesul sunt rezultate ale întoxicării cu alcool.