Concluzie îngrijorătoare privind mierea de albine
Folosită de milenii în ajutorul sănătăţii şi frumuseţii, mierea este un adevărat remediu naturist cu nenumărate calităţi nutriţionale. Din păcate, se pare că, datorită industrializării excesive a planetei noastre, mirea de albine capătă şi proprietăţi mai puţin benefice.
Spre exemplu, specialiştii în domeniu au găsit pesticidele neonicotinoide în miere, pe fiecare continent. Acest studiu realizat la nivel global care a testat concentraţia de chimicale din miere a scos la iveală amploarea la care sunt expuse albinele la pesticide.
În urma studiului realizat de o echipă de cercetători de la mai multe universităţi din lume, s-a ajuns la concluzia că trei sferturi din mierea analizată conţine cinci neonicotinoide comune, chimicale utilizate în pesticide.
Surprinzător este faptul că această contaminare este la scară globală, urme ale acestor chimicale găsindu-se şi în mierea provenită din insule izolate cu puţină agricultură.
Cercetătorii au analizat 198 de mostre de miere din întreaga lume. Prezenţa pesticidelor a variat în funcţie de regiune – 86% dintre mostrele din America de Nord conţineau cel puţin una dintre cele cinci neonicotinoide folosite în mod uzual în agricultură, iar în continentul sud-american doar 57% conţineau pesticide.
În ceea ce priveşte concentraţia de pesticide din România, nivelul este unul mediu raportat la întreaga lume.