Home  /  Boli   /  Conceperea unui copil nu mai este o misiune atât de uşoară

Conceperea unui copil nu mai este o misiune atât de uşoară

În trecut bunicii şi părinţii noştri spuneau că: ‘’nu este greu să faci un copil şi că mult mai greu este să-l creşti’’. Iată că în zilele noastre lucrurile sau schimbat şi continuă să se schimbe în această priviinţă.

Astăzi statisticile ne spun că unul din şase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina. Deşi aceste aspecte sunt bine cunoscute, dovada fiind şi sporul demografic negativ al Romaniei, cuplurile care işi doresc copii nu sunt sprijinite de stat, aşa cum ar trebui, pentru finanţarea tratamentelor de fertilitate.

Diversitatea factorilor care afectează fertilitatea, precum şi faptul că, în 15% din cazuri, cauzele rămân complet necunoscute fac absolut necesară intelegerea în profunzime a acestei probleme şi înlăturarea statutului de subiect tabu. Infertilitate este o boală, iar cuplurile ar trebui încurajate către informare, analize preventive şi abordarea terapiilor medicale şi psihologice.

Un prim pas important îl constituie analizele de testare a potenţialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii rezervei de celule reproductive poate motiva iniţierea măsurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât eşecul concepţiei afectează ulterior încrederea în sine, visurile pentru viitor şi relaţiile cu cei din jur.

Sentimentele de vină şi starea de tensiune permanentă pot distruge iremediabil relaţia de cuplu. Mai mult, presiunea se poate extinde la nivelul întregii familii, deoarece inabilitatea de a avea copii înseamnă şi inabilitatea de a avea nepoţi. De aceea, abordarea infertilităţii presupune o muncă în echipă, ce solicită înţelegere, răbdare şi comunicare între toţi cei implicaţi: familie, prieteni, medici specialişti şi nu în ultimul rând, consilieri şi psihologi.