Complicaţiile din timpul naşterii vor putea fi minimalizate datorită rezonanţei magnetice
Majoritatea naşterilor decurg normal şi fără probleme deosebite. Există însă situaţii particulare în care din cauza unor afecţiuni avute de gravidă în timpul sarcinii sau a unor evenimente de la naştere pot apărea unele complicaţii ce pot pune în pericol atât fătul cât şi mama.
Din dorinţa de a minimaliza aceste probleme, medicii specialişti au realizat, în premieră, imagini RMN ale unei femei care naşte. Acestora le-a trebuit doi ani de zile pentru a fabrica scannerul RMN de construcţie specială – diferit de „tunelurile” foarte strâmte ale aparatelor RMN obişnuite – în care să poată avea loc naşterile.
Specialiştii cred că noul aparat le va permite să studieze foarte detaliat mecanismele naşterii naturale, un proces care are încă multe necunoscute, în ciuda faptului că este studiat de foarte multă vreme.
Practic, aparatul de rezonanţă magnetică foloseşte câmpuri magnetice şi unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor. Cu ajutorul acestor imagini, oamenii de ştiinţă vor putea urmări modul în care fătul se deplasează prin vagin şi speră să înţelegă mai bine cum apar anumite complicaţii ale naşterii şi de ce multe femei ajung să aibă nevoie de operaţie cezariană, ca urmare a complicaţiilor apărute.