Colposcopia şi vaccinarea împotriva HPV
Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV. În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu, doi ani.
Controalele periodice, screening-ul şi testul Babes-Papanicolau sunt esenţiale în prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV. În funcţie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop.
Colposcopia este esenţială, atât în prevenirea cancerului de col, cât şi în urmărirea evoluţiei HPV. După orice infecţie serioasă, pacienta trebuie să revină la controale periodice, pentru a preveni reapariţia anomaliilor sau a infecţiilor genitale.
Vaccinarea împotriva HPV
Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.
În anul 2006 a fost aprobat vaccinul împotriva HPV ca principala modalitate de prevenire a cancerului de col. Studiile au arătat că Gardasil, singurul vaccin existent în lume, oferă protecţie de aproape 100% împotriva tulpinilor 16 şi 18 care au riscul cel mai mare de a cauza cancerul de col uterin, dar şi împotriva HPV-6 şi HPV-11 care produc anomalii genitale.
Vaccinarea este eficientă doar dacă este făcută înaintea contactării virusului HPV. De aceea, specialiştii recomandă vaccinarea tinerelor care nu şi-au început încă viaţa sexuală.
Deoarece vaccinul nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, medicii recomandă realizarea de screeninguri şi controale anuale pentru prevenţia cancerului de col.