Home  /  Boli   /  Cod ROŞU! Atenţie la tensiunea arterială!

Cod ROŞU! Atenţie la tensiunea arterială!

Hipertensiunea poate fi prevenita prin adecvarea stilului de viata, adica prin dieta si exercitiile fizice care sunt esentiale pentru a mentine circulatia sangvina optima. De asemenea, este importanta mentinerea unei greutati normale, reducerea aportului de sare, consumul de alcool cat mai rar si eliminarea stresului.

Pentru a preveni deteriorari ireversibile la nivelul mai mutor organe si evenimente care pot amenita viata, precum infarctul miocardic, insuficienta renala produsa de hipertensiune, este important controlul periodic al tensiunii arteriale si abordarea terapeutica corecta si completa din stadiile incipiente ale problemei.

Tine cont si de faptul ca, daca suferi de hipertensiune, temperaturile ridicate actioneaza ca un factor de stres suplimentar si pot determina agravarea conditiei tale. Din cauza caniculei, cresterea tensiunii poate sa se manifeste si la persoane care stiu ca au aceasta afectiune si urmeaza tratament, dar si la cei fara istoric in privinta bolilor circulatorii.

Atentie! Criza hipertesiva (sindrom clinic caracterizat prin cresterea brusca si persistenta a tensiunii arteriale) reprezinta o urgenta medicala. Chemati ajutor medical daca, desi urmati tratament, aveti dureri de cap, greata, vedere incetosata, confuzie sau alte simptome ingrijoratoare, dar si daca nu stiti ca aveti hipertensiune, dar transpirati excesiv, aveti crampe musculare, palpitatii, urinari frecvente.

Solutii care elimina riscurile

Ca sa eviti fenomenele neplacute produse de cresterea tensiunii pe canicula, este indicat sa te feresti de expunerea la soare, mai ales in intervalul orar 11.00-17.00, sa porti haine deschise la culoare, palarie si ochelari de soare. O masura de preventie este sa consumi intre 1,5 si 2 litri de lichide pe zi si, de asemenea, sa consumi alimente cu putine calorii, alegand in favoarea legumelor si fructelor. Sunt de evitat bauturile care contin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucurile carbogazoase).