Home  /  Boli   /  Cercetătorii au inventat un tip de piele artificială care vindecă rănile

Cercetătorii au inventat un tip de piele artificială care vindecă rănile

Oamenii de ştiinţă au realizat un nou tip de piele artificială capabilă să vindece rănile fără a lăsa cicatrice. Descoperirea este una importantă, deoarece constituie o alternativă la grefele care se folosesc în prezent. Practic, pielea artificială se incorporează mult mai bine în ţesuturi faţă de orice alt substitut utilizat până acum.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că noul tip de piele artificială este mult mai bun decât cele realizate până acum. Pielea artificială are la bază o matrice din fibrină, o proteină care se găseşte în sânge şi în limfă şi care se dezvoltă din fibrinogen, în timpul coagulării sângelui. Această proteină alb-cenuşie se găseşte în rănile pe cale de vindecare.

Fibrina este adaugată fibroblastelor umane, celulele utilizate de organism pentru a sintetiza ţesutul nou. În cadrul unui proces care imită modul în care organismul creează pielea nouă, celulele produc şi eliberează o altă proteină, colagenul, fenomen care face ca matricea să fie şi mai stabilă. În această formă, pielea artificială este implantată în rană.

Datorită stabilităţii matricei, pielea artificială prezintă mai puţine probabilităţi de a fi respinsă de organism în timpul vindecării.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că mai sunt necesare studii pentru a demonstra că această metodă de vindecare a arsurilor şi rănilor este superioară celor deja existente pe piaţă.

De asemenea, specificăm faptul că la teste au participat şase voluntari cărora li s-a aplicat pe răni piele cultivată în laborator. După aproape o lună de zile pielea artificială a rămas într-o formă stabilă, iar rana s-a vindecat, lăsând în urmă o cicatrice abia vizibilă.

Call Now Button