Home  /  Boli   /  Cercetătorii au aflat de ce doar o parte dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer
Gallery 3

Cercetătorii au aflat de ce doar o parte dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer

Oricărui fumător îi place să se gândească la fumat ca la un viciu, o acţiune care îi conferă o aură de siguranţă de sine şi de persoană care gustă din plăcerile vieţii. Fumatul este de obicei văzut ca o slabiciune inofensivă, tratată cu îngăduinţă. Acest viciu este extrem de periculos şi poate să duca la dezvoltarea cancerului pulmonar.

Conform studiilor, cancerul la plămâni face mai multe victime decât orice altă formă de cancer. Analizând datele, există mai mulţi suferinzi ai cancerului pulmonar decât totalitatea bolnavilor de cancer de prostată, sân şi colon. Practic fumatul este cel mai mare factor de risc implicat in declanşarea cancerului de plămâni, chiar dacă fumătorul a renunţat de câţiva ani la acest viciu. De fapt reziduurile de nicotină şi gudron din bronhiile sale pot declanşa oricând apariţia unui cancer pulmonar.

În sprijinul acestei teorii vin ultimele date conform cărora mai mult de 50 % din cazurile de cancer pulmonar depistate aparţin unor pacienţi care s-au lăsat de fumat. Savanţii au cercetat modul în care ADN-ul metilaţiei contribuie la declanşarea cancerului pulmonar la foştii fumători. Metilaţia este un fenomen important care reglează expresia genetică din timpul dezvoltării organismului.

Alterarea momentului ADN-ului metilatiei poate explica motivul pentru care unii fumători dezvoltă o predispoziţie genetică în urma căreia se declanşează cancerul pulmonar. Astfel, fumătorii care nu se îmbolnăvesc de cancer pulmonar, deşi au fumat şi încă fumează de zeci de ani, prezintă un bagaj genetic datorită căruia sunt mai puţin afectaţi de substanţele toxice din fumul de ţigară.

Call Now Button