Ce trebuie să faci pentru ca bebeluşul tău să doarmă mai bine?
A avea un copil este cu adevărat o binecuvântare de la Dumnezeu, o bucurie care merită orice sacrificiu în viaţa unui parinte. Primul an din viaţa copilaşului este şi cel mai solicitant pentru părinţi, aceştia ajungând să piardă până la 300 de ore de somn, ceea ce le pot aduce adevărate dezechilibre în organism. Acest aspect poate fi evitat dacă părinţii cunosc încă de la început anumite tehnici, pentru ca bebeluşul să aibă un somn cât mai odihnitor posibil.
Potrivit unui studiu, peste 50% dintre cei care au copii nu se odihnesc bine. În general copilaşii nu vor să doarmă atunci când trebuie, sau se trezesc în toiul nopţii fiind agitaţi, iar părinţii cu greu îi pot linişti. Aceste aspecte nu sunt doar deranjante, ci reprezintă o problemă medicală serioasă. În ceea ce priveşte mariajul, aceste probleme duc la depresie, la diverse accidente şi chiar la obezitate. Este ştiut faptul că atunci când eşti extenuat, iei decizii proaste şi în legătură cu alimentaţia.
Iată câteva sfaturi pentru părinţii care nu dorm aşa cum ar trebui:
Sunt multe tehnici care îi ajută pe bebeluşi să doarmă liniştiţi, însă astăzi ne vom opri asupra a trei dintre acestea:
Înfăşarea corectă a bebeluşului
În ceea ce priveşte înfăşatul aici părerile sunt împărţite. Sunt multe voci care consideră că înfăşatul nu este necesar şi că bebeluşul ar trebui doar îmbrăcat corespunzător şi lăsat cat mai lejer.
În cazul în care părintele doreşte totuşi să facă acest lucru, copilul trebuie înfăşat cu mâinile în jos, lipite de corp. Păturica e împăturită cu un colţ în jos, este vorba de tehnica jos-sus, când colţul dinspre picioare se dă înspre cap. Ultima parte a înfăşurării este „cureaua”: se trece păturica de jur-împrejurul copilului. Dacă păturică nu e strânsă prea bine şi se lasă prea moale, îi vor ieşi mâinile şi copilul va plânge.
Este important totuşi ca şoldurile să fie mai libere, ca să se poată mişca. Nu trebuie să supraîncălzeşti un bebeluş, dar nici să fie strâns la burtică. Verifică mereu dacă nu îi este prea cald (daca transpiră şi este roşu, trebuie să-l dezbraci). Dacă încăperea este călduroasă, păturica e de ajuns, pentru că prin aceasta pielea respiră.
Folosiţi sunetele albe
Pentru cel mic care a petrecut luni bune în uterul mamei, unde sunetele se aud foarte bine, este ciudat să se afle într-o cameră liniştită. Trebuie să produci „sunete albe”, adică asemănătoare celor din burta mamei. Nu toate sunetele albe însă sunt la fel. Sunetele înalte iţi atrag atenţia, însă cele joase, ca de exemplu un tren sau un avion, ne adorm. De asemenea vocea tatălui este considerată liniştitoare pentru copilaş datorită frecvenţei sale joase.
Mulţi specialişti susţin că sunetul ideal este cel care imită picăturile de ploaie. Ideea este să scădem sunetele înalte şi să le amplificăm pe cele joase. Sunetul e bun pentru toţi bebeluşii de până la un an. Acelaşi sunet ajută bebeluşul să doarmă şi în timp ce-i cresc dinţiişorii.
Puteţi pune să se audă în difuzoare picuri de ploaie curgând pe acoperiş. Spre exemplu, doctorul Harvey Karp, un specialist în acest domeniu, adoarme în fiecare noapte ascultând acest sunet. Este un lucru cert că şi adulţii dorm mai bine cu sunete albe.
Exersarea somnului
Pentru copilaşii puţin mai mari, specialiştii ne recomandă exersarea somnului. În primul rând, trebuie să ne obişnuim din timpul zilei. Copilul trebuie să ştie că după cină, urmează spălatul pe dinţi, îmbrăcatul în pijama, povestea de seară. Când citeşti despre asta şi faci astfel în fiecare zi, copilul poate anticipa şi exersa mental ce va face. Când vezi copilul că se spală pe dinţi şi îl întrebi ce urmează, acesta se îndreaptă deja în direcţia stabilită de tine.