Home  /  Nutriţie   /  Ce rol au în organism antioxidanţii? Ghid complet!

Ce rol au în organism antioxidanţii? Ghid complet!

Antioxidanţii pot fi definiţi astfel: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe.

Radicalii liberi reprezintă atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.

Principalii antioxidanţi:

BETA-CAROTENUL
Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu atat de eficient ca vitamina E.
Se gaseste in morcovi, cartofi dulci si varza.
Doza recomandata: 4000-8000 UI zilnic

VITAMINA C (acid ascorbic)
Este principalul antioxidant solubil in apa. Ajuta la protectia tesutului muscular , creierului si sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi. Converteste vitamina E oxidata in forma redusa (de antioxidant). Stabilizeaza AND si ARN-ul.
Se gaseste in citrice, in cantitati mari.
Doza recomandata: 2000-8000 mg zilnic

VITAMINA E (d-alfa tocoferol)
Principalul antioxidant liposolubil. Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicalii liberi.
Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece, germeni de grau, paine integrala si cereale.
Doza recomandata: 400-800 UI zilnic (d-alfa tocoferol natural , sau sub forma de acetat sau succinat)

EXTRACT DE CEAI VERDE
Un antioxidant bogat in polifenoli si catechine care curata eficient hidrogen peroxidul si radicalii anion superoxid.
Se gaseste in extractul de ceai verde standardizat la 50% sau mai mult ,catechine/polifenoli.
Doza recomandata: 300-700 mg zilnic

EXTRACT DE ARMURARIU
Este un hepatoprotector. Radicalii liberi pot induce schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450)
Doza recomandata: 300-600 mg zilnic

EXTRACT DIN SEMINTE DE STRUGURE
Este un antioxidant puternic continand 95% procianidine (oligomeri polifenolici) ,care impreuna cu actiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhiba puternic activitatea xantin oxidazei, enzima care activeaza cascada oxi-radicalilor.
Doza recomandata: 50-100 mg zilnic

EXTRACT DE GINGKO BILOBA
Protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor, in special mielina si celulele cerebrale.
Doza recomandata: 120 mg zilnic

EXTRACT DE SCHISANDRA
Este un antioxidant cu proprietati adaptogene cu pronuntate efecte hepatoprotectoare .
Se extrage din fructele si semintele plantei schisandra chinensis.
Doza recomandata: 200-300 mg zilnic.

LICOPEN
Este un antioxidant puternic ce anihileaza oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza stratul lipidic al celulelor.
Se gaseste in tomate.
Doza recomandata: 5-10 mg zilnic.

N-ACETICISTEINA
Este o forma stabila a aminoacidului cisteina. Este implicat in productia de glutation, ceea ce duce la cresterea cantitatii de glutation peroxidaza, o enzima antioxidanta puternica. Imbunatateste metabolismul hepatic si amelioreaza epuizarea musculaturii scheletice.
Se gaseste ca supliment : sulfhidril aminoacid.
Doza recomandata : 400-800 mg zilnic.

ACID ALFA-LIPOIC
Functioneaza ca protector celular si antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation redus.
Doza recomandata: 50-100 mg zilnic.

SELENIUM
Principalul mineral antioxidant di dezactivator al radicalilor liberi. Este cofactor in sinteza glutation peroxidazei.
Doza recomandata: 200-400 mg zilnic

COENZIMA Q 10
Este o chinona foarte potenta care joaca un rol important in productia de energie prin ATP-ul mitocondrial. De asemenea este un antioxidant liposolubil.
Se produce in organism, dar se gaseste si sub forma de supliment.
Doza recomandata: 15-30 mg zilnic.